Tehnologie

Alternativa la Revolut de care trebuie să știe toți românii: ce este Blik, proaspăt intrată în România

Blik este un fintech polonez de plăți, folosit de peste 13 milioane de utilizatori în Polonia. Liderul pe piața de sisteme de plăți din Polonia intră pe piața din România, a doua cea mai mare piață din Europa Centrală și de Est.

Blik România, compania nou înființată, va dezvolta un sistem unic și inovator de plăți digitale în lei care va aduce o serie de avantaje majore, printre care securitate ridicată și simplificarea plăților, prin generarea și folosirea unui cod individual de șase cifre pentru fiecare tranzacție făcută online. În această primă etapă, operatorul de sistem se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

Blik se va lansa în România

Mai exact, Blik este un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual. Acesta permite plata în magazine online și la terminale de plată tradiționale, precum și retragerea numerarului de la bancomate. Plata prin BLIK presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii.

Referitor la lansarea în țara noastră, Blik România a fost înscrisă în Registrul Comerțului la începutul lunii decembrie a anului trecut. În martie 2023, consiliul de conducere al Blik România, condus de Ryszard Drużyński în calitate de Președinte, va depune o cerere la Banca Națională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăți BLIK în lei. Odată cu obținerea avizului legal al autorității de reglementare și demararea operațiunilor, sistemul de plată Blik va fi decontat în RON și va fi disponibil tuturor cumpărătorilor și emitenților care au un cont BNR deschis, cu acces la sistemul ReGIS.

Strategia pentru România vizează introducerea sistemului de plăți prin cod Blik pentru toate metodele de tranzacție – online, POS și bancomate. În prima fază, operatorul de sistem se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

În țara noastră, Blik intenționează să urmeze strategia de dezvoltare a sistemului de plată care a fost testată în Polonia. Aceasta înseamnă că va sprijini toți participanții la ecosistemul de plăți, cu experiență și practici de afaceri dovedite.