Tehnologie

Alianță anti-hackeri: Țările care semnează un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici

Alianța anti-hackeri înseamnă 40 de țări vor semna un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici.

Alianța anti-hackeri

Astfel, aceste ţări fac parte dintr-un plan de alianţă condus de SUA și vor semna un angajament de a nu plăti niciodată răscumpărare infractorilor cibernetici şi de a lucra pentru eliminarea mecanismului de finanţare a hackerilor, a declarat recent un înalt oficial de la Casa Albă, citat de Reuters.

International Counter Ransomware Initiative vine pe măsură ce numărul atacurilor ransomware creşte la nivel mondial. Statele Unite ale Americii sunt de departe cele mai afectate, cu 46% dintre astfel de atacuri, a declarat Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate naţională în administraţia Biden pentru tehnologii cibernetice şi emergente.

”Atât timp cât vor curge bani către infractorii de ransomware, aceasta este o problemă care va continua să crească”, a spus ea.

Vezi și: Cum au fost prinși cei mai periculoși „pirați cibernetici” ai zilelor noastre: e implicată și România, la un nivel înalt

Vezi și: Hackerii au „furat” ADN-ul unui milion de oameni: Ceea ce vor face cu el este șocant, ce spun specialiștii

În atacurile cu ransomware, hackerii criptează sistemele unei organizaţii şi cer plăţi de răscumpărare în schimbul deblocării acestora. Adesea, fură şi date sensibile şi le folosesc pentru a şantaja victimele şi a le publica online dacă plăţile nu sunt efectuate.

În timp ce sute de companii cad victime în fiecare an, în ultimele două luni au avut loc atacuri importante în SUA la operatorul de cazinouri MGM Resorts International şi la producătorul de produse de curăţare Clorox. Ambele companii nu şi-au revenit încă pe deplin după întreruperi.

Hackerii, din ce în ce mai periculoși

Noile iniţiative ale alianţei urmăresc să elimine finanţarea infractorilor printr-un schimb mai bun de informaţii despre conturile de plată pentru răscumpărare, a spus Neuberger.

Astfel, vor fi create două platforme de schimb de informaţii, una de către Lituania şi alta în comun de Israel şi Emiratele Arabe Unite.

Vezi și: Milioane de carduri ‘scăpate’ pe internet sau ‘razbunarea’ lui Kim Jong-un, câteva exemple. Istoria celor mai mari hackuri, demne de filme la Hollywood

Reuters a publicat recent detalii despre această iniţiativă. Ţările partenere vor împărtăşi ”o listă neagră” prin intermediul Departamentului de Trezorerie al SUA, care va include informaţii despre portofelele digitale utilizate pentru a muta plăţile ransomware, a spus Neuberger.

Ea a adăugat că efortul va folosi inteligenţa artificială pentru a analiza blockchain-ul în vederea identificării fondurilor ilicite. Volumul de plăţi cripto pentru atacatorii de ransomware este pe cale să atingă al doilea cel mai mare total anual înregistrat vreodată, a afirmat compania de analiză blockchain Chainalysis în iulie.