Tehnologie

Adobe mizează, din ce în ce mai mult, pe AI: temerile fotografilor încep să se adeverească

Adobe tocmai a anunțat un nou instrument pe bază de inteligență artificială generativă, inclus în suita sa.

Denumit Project Gingerbread, instrumentul generator de imagini AI poate plasa și dimensiona modele 3D în cadre pentru a realiza compoziții care pot fi adaptate în fotografii, cu aspect realist.

După cum a menționat Creative Bloq, Gingerbread îi permite utilizatorului să ajusteze unghiul și perspectiva unei imagini generate, printr-un prompt text.

„AI tinde să pună lucrurile în mijlocul imaginii”, spune Brooke Hopper, designer la Adobe. „Dar ce fac dacă vreau să compun în jurul lui?”, a întrebat acesta retoric, sugerând că Gingerbread ar fi soluția.

Adobe și-a dezvăluit tehnologia nelansată la evenimentul Figma’s Config 2023, din San Francisco, și sugerează un viitor interesant, dar și înfricoșător al generării de imagini AI.

Ce aduce nou Gingerbread

În momentul de față, atunci când creează imagini AI, utilizatorul nu poate fi niciodată sigur cum va arăta imaginea după ce a tastat un mesaj text.

Cu toate astea, Gingerbread sugerează un nivel mai ridicat de control creativ asupra imaginilor sintetice, permițându-le utilizatorilor să tragă și să plaseze o formă 3D simplă pentru a determina aspectul obiectelor.

Deocamdată nu se știe când va fi lansat Gingerbread sau chiar vreo confirmare că va fi lansat, dar se semnalează că Adobe intenționează să continue investițiile în tehnologia AI generativă.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că unii fotografi care contribuie la Adobe Stock, pe care gigantul l-a folosit pentru a construi o mare parte din tehnologia sa, și-au exprimat îngrijorarea potrivit căreia noua „invenție” concurează activ cu ei și, în general, cu creativitatea umană.

Rămâne, desigur, de văzut ce se va întâmpla în continuare și dacă, în acest fel, simțul artistic caracteristic omului va dispărea, fiind înlocuit de tehnologie.

Totuși, întru echilibrarea situației, cam același nivel de frică a fost exprimat de fiecare dată când o nouă tehnologie a apărut pe piață. Totuși, AI pare să țintească noi teritorii ale subconștientului uman.