Tehnologie

Acest robot umanoid va fi bun la cărat greutăți: sunt folositori sau îți vor lua jobul?

Compania chineză Fourier Intelligence declară că intenționează să producă o sută dintre roboții săi umanoizi de uz general GR-1 până la sfârșitul anului 2023, făcând promisiunea remarcabilă că vor fi capabili să suporte aproape propria greutate.

Fourier pare să se specializeze în principal în tehnologii de reabilitare; platforma sa RehabHub oferă o serie de dispozitive integrate de terapie fizică pentru tratarea diferitelor probleme, de la jocuri de forță a încheieturii mâinii până la antrenamentul pentru mâini și degete și până la exoscheletele corpului inferior pentru a antrena oamenii să meargă, să stea în picioare, să se echilibreze și să urce scările.

Ca atare, proiectul umanoid GR-1 este o interpretare atât de interesantă a robotului umanoid; Fourier tratează acest lucru ca pe un robot de uz general, similar cu tipurile de lucruri la care lucrează Tesla, Figure și alții – dar caută, de asemenea, în mod clar, îngrijirea și asistența pentru terapie fizică.

Ce poate să facă acest robot umanoid

Având o înălțime de 165 cm și cântărind 55 kg, GR-1 are un ecran și o viteză maximă de mers de aproximativ 5 km/h. Articulațiile sale vor oferi o libertate relativ modestă de 40 de grade, folosind actuatoare electrice, spre deosebire de sistemele hidraulice de la Boston Dynamics.

Robotul umanoid va fi foarte puternic. Fourier susține că GR-1 va fi capabil să suporte încărcături de până la 50 kg – aproape greutatea sa.

Potrivit Euronews, acest lucru va permite umanoidului să se ocupe de sarcini precum transportul pacienților imobili (și destul de ușori) între paturi și scaune cu rotile.

„Pe măsură ce avansăm, GR-1 ar putea fi un îngrijitor, ar putea fi un asistent de terapie, poate fi un însoțitor la domiciliu pentru persoanele în vârstă care stau singure”, a spus CEO-ul și co-fondatorul Zen Koh.

„Sistemul în sine poate realiza mersul auto-echilibrat și poate îndeplini diferite sarcini. Îl putem programa să stea jos, să stea în picioare și să sară. Puteți programa brațele pentru a ridica ustensile și unelte și pentru a îndeplini sarcini așa cum doresc inginerii”.

Compania a construit și testat diverse prototipuri parțiale și întregi din 2021, iar în videoclipul de mai jos puteți vedea robotul învățând să meargă, să se descurce, să ridice și să pună jos obiecte delicate, precum sticlele etc.