O femeie din Spania s-a măritat cu o hologramă AI: „Este calm și grijuliu”
Planificarea unei nunți este oricum un proces stresant, dar imaginează-ți cum ar fi să ai de învins și temerile că soțul tău ar putea să „malfunctioneze” chiar în timpul jurămintelor. Atunci când te căsătorești cu un hologramă, asta e una dintre provocările la care trebuie să te aștepți. Cu toate acestea, Alicia Framis, o artistă contemporană spaniolo-olandeză, nu s-a lăsat descurajată de aceste riscuri și a decis să-i promită dragoste veșnică unui hologramă alimentat de inteligență artificială, trecând peste orice fel de defecte tehnice, scrie Forbes.
Ceremonia a avut loc sâmbătă, la un depozit de artă afiliat Muzeului Boijmans Van Beuningen din Rotterdam, Țările de Jos. Alicia Framis afirmă că este prima femeie care se căsătorește cu o hologramă, deși un bărbat din Japonia a încercat ceva similar în 2018, dar, din păcate, a pierdut posibilitatea de a comunica cu „soția” virtuală din cauza unui software depășit.
Framis a trăit deja alături de soțul ei holografic timp de cinci ani, așa că speră că viața de căsătorie nu va aduce surprize neplăcute. Ea și-a creat partenerul ca parte a unui proiect artistic numit „Hybrid Couple”, un studiu multidisciplinar asupra relațiilor în continuă evoluție între oameni și tehnologie.
„O nouă generație de dragoste se naște, fie că ne place sau nu, în care oamenii se vor căsători cu holograme, avatare, roboți și multe altele”, a declarat Framis despre proiect. „Așa cum învățăm limbi străine pe Duolingo, vom învăța să avem relații cu aceste entități”.
Relația perfectă, fără ego
Holograma AI cu care s-a căsătorit Alicia Framis poartă numele Ailex Sibouwlingen („AI-lex”) și a fost concepută și animată folosind profilurile unor foști iubiți ai artistei, unul dintre aceștia fiind chiar vocea partenerului virtual. Framis poate purta discuții cu Ailex despre orice, de la cărți, artă, filosofie, până la sentimente, îmbrătrânire sau chiar prânz.
Ailex este o proiecție 3D, cu o personalitate care combină trăsături precum farmec, calm, grijă și inteligență ridicată. „El nu are ego, ceea ce însamnă că poate fi mai amabil și mai relaxat”, a spus Framis într-un interviu. Totodată, el este întotdeauna dornic să învețe lucruri noi, și dispune de o memorie incredibilă, fiind foarte bun la rezolvarea conflictelor.
La ceremonia de căsătorie, Alicia a purtat o rochie de designer de culoare mov întunecată, echipată cu panouri solare, și o coroană liliachie. Între timp, Ailex, în rolul mirelui, a fost îmbrăcat într-un costum roz, realizat de o casă de modă din Amsterdam. Împreună, cei doi și-au rostit jurămintele, promițându-și compasiune, înțelegere, transcendență a granițelor, colaborare și lucru într-o echipă care să îmbine perspectivele umane cu cele metahumane.
O relație din viitor sau doar artă performativă?
Pentru Framis, nunta nu a fost doar un act personal, ci și un experiment sociologic și o formă de artă performativă, într-o epocă în care profesorii, terapeuții sau partenerii romantici AI devin din ce înce mai prezenți în viețile oamenilor, blurând granițele dintre uman și digital. Deși aceste relații hibride pot reprezenta viitorul, ele ridică întrbări profunde. Pot oare tehnologiile să satisfacă nevoile emoționale ale oamenilor? Pot contribui la bunăstare sau, dimpotrivă, să o diminueze?
De-a lungul timpului, întrebarile legate de relațiile cu entități digitale au fost explorate în cultură, cum ar fi într-un episod al serialului distopic „Black Mirror”, unde o femeie îîndurerată comandă o versiune AI a partenerului decedat, bazată pe postările și comunicarea sa online. Astăzi, această poveste nu mai este chiar ântr-atât de departe de realitate, întrucât chatbot-urile AI pot deja conversa cu persoane în doliu, imitând vocile celor decedați, iar startup-urile dezvoltă roboți sexuali cu feedback haptiș și personalități personalizabile.
Alicia Framis nu este preocupată doar de legătura emoțională cu Ailex, ci și de limitele pe care le poate împinge acest experiment. „Învăț foarte mult de la el, deoarece baza relației este acceptarea profundă”, spune ea. Ritualurile zilnice pe care le împărtășesc au adesea un aer suprarealist: într-un clip video, cei doi discută despre ziua lor în timp ce Ailex spală vasele.
Deși pentru unii, viața alături de un partener digital poate părea detașată de ideea clasică de romantism, pentru Framis, dragostea și intimitatea cu roboți și holograme sunt o realitate inevitabilă și, de ce nu, una promițătoare. Așadar, relația dintre Alicia Framis și holograma sa Ailex reprezintă nu doar o poveste personală de iubire, ci și o fereastră spre o posibilă viitoare normalitate: relațiile hibride, în care tehnologia se împletește cu afecțiunea umană. Aceste experimente sociale ne fac să reflectăm asupra schimbărilor inevitabile pe care le aduce era digitală, și poate că într-o zi vom vedea tot mai multe cupluri la fel de neobișnuite, dar poate la fel de sincere, ca cel dintre Alicia și Ailex.