Tehnologie

Adevărul din spatele imaginilor care îi arată pe liderii Hamas trăind vieți luxoase. Controversa legată de AI

Mai multe fotografii care îi arată pe liderii Hamas „trăind vieți luxoase”, au fost obiectul unor acuzații și s-a spus că ar fi generate de inteligență artificială.

În realitate, se pare că acestea au fost doar îmbunătățite cu tehnologia AI, nu falsificate. Imaginile au fost postate vineri pe X (fostul Twitter), unde au devenit virale.

Vezi și: Un român este ținut ostatic de Hamas. Are dublă cetățenie, ce a anunțat MAE

Imaginile arată semne de inteligență artificială

Imaginile arată semne revelatoare ale impactului AI: fețe distorsionate și mâini nelalocul lor. Cu toate acestea, imaginile cu rezoluție scăzută au fost rulate printr-un upscaler care dă un efect similar.

Mai mult, fotografiile au fost făcute cu aproape un deceniu în urmă, în 2014.

Oricine a încercat vreodată să crească o imagine cu rezoluție foarte scăzută va ști că este dificil să obțină o imagine de calitate, de înaltă rezoluție, care să pară reală.

„Dragi palestinieni, în timp ce liderii Hamas trăiesc o viață luxoasă, bucurându-se de o viață bună, ei vă cer să vă sacrificați pe voi înșivă și pe copiii voștri”, a scris Hananya Naftali, jurnalist din Israel.

Vezi și: Ministrul israelian al Apărării, primele declarații despre ofensiva care va distruge Hamas. În cât timp va începe: ”Știți să faceți asta într-un mod letal”

Sursa reală a imaginilor

Într-un interviu acordat Forbes, Naftali a confirmat că a luat imaginile dintr-un articol Ynetnews din 2014.

„Am luat imaginile din acest articol din 2014 de pe Ynetnews. Imaginile au fost difuzate și la televizor atunci. Deoarece imaginile sunt de calitate scăzută, am mărit rezoluția, dar nu le-am aplicat niciun filtru digital”, a declarat Naftali pentru Forbes în acest weekend.

„În timp ce imaginile sunt reale și au fost doar îmbunătățite cu inteligența artificială, imaginile afișate sunt de acum (cel puțin) 9 ani, din 2014”, scrie aceasta.

La rândul său, Matt Novak de la Forbes spune că este „ușor de înțeles de ce oamenii creded că sunt făcute de inteligență artificială”.

Acest lucru se datorează faptului că atunci când un editor de imagini dorește să crească imagini cu rezoluție joasă, pentru a ajunge la un număr mai mare de pixeli, upscalerul AI extrapolează datele lipsă. Uneori face acest lucru bine, dar alteori poate produce imagini confuze.

Vezi și: SUA, mesaj categoric pentru Hamas, în războiul cu Israel: ‘Trebuie imediat’