Tehnologie

Meta ia măsuri pe platformele sale: Cum combate Facebook dezinformarea războiului din Israel

În ceea ce privește scrisoarea asupra moderării conținutului Meta, primită de șeful Facebook de la UE, Mark Zuckerberg a declarat de curând că ia măsuri, inclusiv eliminarea laudelor şi a sprijinului substanţial pentru Hamas de pe platformele sale.

Ce a declarat Meta

Ca referință, scriam aici că Uniunea Europeană a mustrat companiile de social media că nu au făcut suficient pentru a combate dezinformarea privind războiul din Israel. Mai exact, de când gruparea militantă palestiniană Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, afirmaţii înşelătoare şi imagini falsificate s-au răspândit pe Facebook şi alte reţele sociale.

În cele trei zile după atac, Meta a spus că a eliminat sau a marcat ca deranjant peste 795.000 de piese de conţinut în ebraică sau arabă. Meta îşi extinde temporar politica de violenţă şi incitare şi elimină conţinutul care identifică în mod clar ostaticii luaţi de Hamas, chiar dacă este făcut pentru a condamna sau a sensibiliza situaţia lor.

Vezi și Cum luptă TikTok cu dezinformarea: măsurile luate de populara platformă de socializare

Conţinutul cu imagini neclare ale victimelor este încă permis, dar compania va acorda prioritate siguranţei şi confidenţialităţii victimelor răpirii, dacă nu este sigură sau nu poate face o evaluare clară, se arată în comunicatul citat de CNBC.

În urma atacului, Hamas a luat zeci de ostatici israelieni şi străini în enclava palestiniană din Gaza. Meta a spus că este conştientă de ameninţările Hamas de a difuza imagini ale ostaticilor şi că va elimina rapid orice astfel de conţinut şi va împiedica redistribuirea copiilor.

Comisia Europeană face presiuni pe social media

De asemenea, compania scade pragul la care tehnologia sa ia măsuri pentru a evita recomandarea de conţinut care ar putea încălca regulile pe platformele sale Facebook, Instagram şi Threads. În timp ce Hamas este interzisă de pe platforme, Meta permite discursul social şi politic – cum ar fi ştiri, probleme legate de drepturile omului sau discuţii academice, neutre şi critice.

Vezi și Elon Musk duce dezinformarea la cote alarmante: care e pericolul liberei exprimări, ce legătură are Covid

Comisia Europeană a făcut presiuni asupra platformelor de reţele sociale pentru a elimina conţinutul ilegal şi dăunător, pentru a se conforma legii pentru servicii digitale (Digital Services Act -DSA), a cărei încălcare poate duce la amenzi mari.

Răspunsul Meta contrastează cu cel al lui X, cunoscută anterior ca Twitter, care a cerut Comisiei să furnizeze mai multe informaţii despre încălcări pe site-ul său. Comisia a deschis o anchetă împotriva X, din cauza conţinutului dăunător.