Jocuri

Această companie de jocuri video are probleme legale: ce s-a decis în tribunal

Valve nu reușește să scape de plata amenzii de blocare geografică a UE. Ca referință, Valve a încălcat regulile UE creând „diferențe artificiale de preț” între piețele naționale, a decis o instanță.

Valve nu a reușit să convingă o instanță că nu a încălcat legislația UE prin geo-blocarea cheilor de activare, potrivit unei noi decizii. Compania a susținut că, pe baza legii drepturilor de autor, editorii aveau dreptul de a percepe prețuri diferite pentru jocuri în diferite țări. Cu toate acestea, Tribunalul UE a confirmat că acțiunile sale de blocare geografică „au încălcat legislația UE în materie de concurență” și că legea drepturilor de autor nu se aplică.

Ce a decis tribunalul pentru compania de jocuri

„Dreptul de autor are scopul doar de a asigura titularilor de drepturi în cauză protecția dreptului de a exploata comercial comercializarea sau punerea la dispoziție a obiectului protejat, prin acordarea de licențe în schimbul plății unei remunerații”, se menționează într-un comunicat.

„Cu toate acestea, nu le garantează posibilitatea de a cere cea mai mare remunerație posibilă sau de a se angaja într-un comportament care să conducă la diferențe artificiale de preț între piețele naționale împărțite”.

Taxele originale au fost centrate în jurul cheilor de activare. Comisia a declarat că Valve și cinci editori (Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media și ZeniMax) au fost de acord să utilizeze blocarea geografică, astfel încât cheile de activare vândute în unele țări – precum Republica Cehă, Estonia, Ungaria și Letonia – să nu funcționeze în alte state membre. Acest lucru ar împiedica pe cineva din, să zicem, Germania să cumpere o cheie mai ieftină în Letonia, unde prețurile sunt mai mici. Cu toate acestea, acest lucru încalcă regulile UE privind piața unică digitală, care impune o piață deschisă în întreaga UE.

Cei cinci dezvoltatori au primit o amendă redusă de 7,8 milioane de euro (peste 9,4 milioane de dolari la acea vreme) pentru cooperare, dar Valve a decis să lupte și s-a confruntat cu amenda totală de 1,6 milioane de euro, sau mai mult de 1,9 milioane de dolari. Într-o declarație din 2021, Valve a spus că acuzațiile nu se referă la jocurile pentru PC vândute pe Steam, ci că a fost acuzată că a blocat cheile pentru anumite teritorii la cererea editorilor. Aceasta a adăugat că a dezactivat blocarea regiunilor pentru majoritatea cazurilor (altele decât legile locale) în 2015, din cauza preocupărilor UE.

Instanța a respins recursul și a susținut decizia inițială a Comisiei UE conform căreia acțiunile companiilor au „restricționat ilegal vânzările transfrontaliere” de jocuri. Prin urmare, Valve este încă supusă amenzii inițiale de 1,6 milioane de euro – dar are două luni și zece zile pentru a face recurs.