Tehnologie

Ne ascultă extratereștrii conversațiile telefonice? Ce spun oamenii de știință despre semnalele de telecomunicații

Semnalele de telecomunicații se „scurg” în spațiu și cineva ar putea să asculte.

În ultimul secol, ne-am transmis din neatenție prezența la aproximativ 75 de sisteme stelare din apropiere. Aproximativ un sfert dintre acestea au confirmat exoplanete care orbitează în zona locuibilă. Câteva ar putea să adăpostească o viață inteligentă capabilă să primească transmisiile noastre cu mult timp în urmă. Dar ce fel de emisii se infiltrează în spațiu acum? Ar putea extratereștrii să detecteze semnalele sateliților de pe tot globul și ar putea ei să asculte conversațiile noastre de pe telefonul mobil?

Pentru a afla asta, o echipă de radioastronomie construiește un model al tehnosemnăturilor Pământului, subprodusele tehnologice pe care le radiem în spațiu. În zilele noastre, miliarde de dispozitive mobile transmit în flux gigaocteți de conținut de-a lungul continentelor, transmițând un model ondulat de semnături în bandă largă, pe măsură ce planeta noastră circulă noapte și zi.

Căutarea vieții extraterestre (SETI) întruchipează știința căutării vieții dincolo de Pământ, inclusiv dovezi ale tehnologiei extraterestre (ET). De zeci de ani, radioastronomii SETI s-au concentrat pe scanarea cosmosului pentru o explozie radio în bandă îngustă care semnalează în mod intenționat „Hei, suntem aici”. Probabil, logica extraterestră sugerează că o frecvență proeminentă de bandă îngustă iese în evidență în cacofonia naturală a zgomotului de bandă largă a universului.

Cu toate acestea, Sullivan, Brown și Wetherill au propus o metodologie SETI alternativă în lucrarea lor fundamentală de cercetare din 1978, argumentând să asculte extratereștrii neștiutori care ar putea să-și „scurgă” tehnologiile radio de zi cu zi.

Pentru a-și dovedi punctul de vedere, ei au calculat cea mai puternică scurgere de radio de pe Pământ la acea vreme, transmisii TV în bandă îngustă și sisteme de rachete antibalistice, așa cum se vede de la trei sisteme stelare din apropiere. Luând în considerare unghiurile planetare și receptoarele extraterestre comparabile cu ale noastre, echipa a concluzionat că am transmis suficiente emisii radio pentru a fi detectabile de sistemele stelare la cel puțin 25 de ani lumină distanță.

Ce spun cercetătorii despre telecomunicații

„La acea vreme, lucrarea lor a electrizat comunitatea SETI. SETI nu mai era o idee vagă, științifico-fantastică, nu dacă noi am putea detecta o civilizație extraterestră la fel de umilă ca noi”, a explicat Jason Wright, profesor de astronomie la Penn State și director al Centrului de Informații Extraterestre, pentru IFLScience.

În timp ce lucrarea a validat știința concretă din spatele SETI, radioastronomii, adesea lipsiți de finanțare și de timp, s-au întors la căutarea lor standard în bandă îngustă, așteptând ca un semnal să iasă din vibrația de bandă largă a universului. În plus, tehnologiile noastre au evoluat în sisteme mai eficiente din punct de vedere energetic. Televiziunea prin cablu a luat amploare în anii 1980, iar computerele de acasă în anii ’90, schimbând arhitectura și puterea semnalelor noastre de transmisie. Emisii mai scăzute, apoi mai puțin probabil să fie detectate.

În funcție de perspectiva ta de contact cu extratereștri, este posibil să trăim într-un coșmar dacă ET-urile rău intenționate pot simți noile noastre emisii moderne. Dar Ramiro Saide, un radioastronom care provine din Mozambic, crede altfel: „Detectarea unui semnal extraterestru ar fi o oportunitate uimitoare de a învăța de la o altă cultură. Există un fel de împlinire pentru a descoperi că nu suntem singuri, că acest gol al spațiului nu este, de fapt, gol”, a spus el pentru IFLScience.

Așa că Saide și supervizorul său postdoctoral, Garrett, împreună cu Nalini Heeralall-Issur de la Universitatea din Mauritius, au decis că scurgerea radioului Pământului avea nevoie de o actualizare a profilului său din 1978.

Încorporând date de localizare geografică din software-ul OpenCelliD, echipa a cartografiat 30 de milioane de turnuri de telefoane mobile de pe tot globul. Făcând o medie a intervalului de frecvență și a puterii fiecărei celule, au comparat puterea de vârf de la fasciculele de antene ale turnurilor mobile care se întind lateral spre orizont. Apoi, luând în considerare câțiva observatori extratereștri teoretici din trei sisteme stelare din apropiere, ceea ce a apărut este un model ondulat de scurgeri radio pe măsură ce turnurile mobile se ridică și se instalează odată cu rotația Pământului.

În timp ce aceste emisii sunt cu greu detectabile de un telescop teoretic de tip Green Bank în apropiere de 10 ani lumină, estimările echipei sunt incomplete. Nu numai că numărul turnurilor celulare este probabil scăzut, dar calculele echipei se bazează pe frecvențele emise de tehnologiile mobile în curs de dezvoltare. Tehnologiile viitoare 5G promit arhitecturi de înaltă frecvență, în bandă largă, care se traduc în radiații mai puternice cu fascicule înguste pe o lățime mai largă a spectrului electromagnetic.

Echipa ia în considerare date suplimentare open-source pentru a obține o estimare mai precisă a radiației Pământului. Saide a cartografiat megawații și frecvențele emise de aeroporturile comerciale din întreaga lume. Apoi, există cei 1 sau 2 wați care radiază de la fiecare dispozitiv portabil, o măsurare relativ ușor de rezolvat, deoarece majoritatea umanității deține un telefon mobil. Adăugați la model aproximativ 200 de milioane de routere Wi-Fi pe tot globul. Sateliții, însă, reprezintă o provocare.

Constelația Starlink în expansiune a lui Elon Musk reprezintă peste jumătate din cei 8.000 de sateliți care roiesc activ planeta noastră. Amazon intenționează să concureze cu serviciul prin satelit de bandă largă al Starlink, în timp ce China și UE își dezvoltă flotele. Potrivit Uniunii Astronomice Internaționale, 100.000 de sateliți vor fi lansati în următorul deceniu.

Transmisii adiționale „bâzâie” în Sistemul nostru Solar și nu numai. Rețeaua spațială a NASA, o serie de antene radio puternice care comunică cu nava spațială, are un site web în direct care detaliază frecvențele și puterile în timp real ale multiplelor sale orbitere, aterizare și survoare. Echipa vrea să extrapoleze din cifrele NASA, făcând o medie a ratelor de transmisie a navelor spațiale pentru a lua în considerare rețelele de comunicații de la alte agenții spațiale. Produsul final va simula semnale radio artificiale din întregul nostru sistem solar.