Tehnologie

iPhone 15 este deja subiect de fraude online: cum profită hackerii de cea mai mare lansare de smartphone de anul acesta

iPhone 15 de la Apple este aproape de lansare, iar fraudele online nu întârzie să apară. Iată cum atacatorii cibernetici profită de cea mai mare lansare de anul acesta,

În așteptarea lansării iminente a iPhone 15 de la Apple, experții Kaspersky au descoperit o serie de escrocherii care exploatează entuziasmul din jurul acesteia. Escrocheriile includ diverse scheme frauduloase, fiecare având riscuri distincte pentru consumatorii neștiutori, inclusiv potențiale pierderi de date personale și financiare.

Un exemplu de pagină de phishing care oferă posibilitatea de precomandă pentru iPhone 15 Sursa: Kaspersky

Într-o manevră înșelătoare populară, escrocii atrag utilizatorii cu ideea conform căreia au șansa de a cumpăra iPhone 15 înainte de lansarea oficială. Această schemă valorifică dorința utilizatorilor de a fi printre primii care posedă cel mai recent dispozitiv Apple. Iată cum se derulează, de obicei, această înșelătorie: escrocii susțin că pot oferi iPhone-uri în pre-lansare și promit utilizatorilor oportunitatea de a le achiziționa, adesea la un preț premium. Pentru a-și asigura achiziția „exclusivă”, victimelor li se cere să facă o plată în avans sau să-și divulge informațiile financiare. În plus, utilizatorii sunt rugați să furnizeze detalii personale de identificare, precum numele, adresa și numărul de telefon. În urma achitării avansului, escrocii dispar, lăsând victimele fără iPhone-ul promis și lipsite de fondurile lor. Dincolo de riscurile financiare, această înșelătorie creează îngrijorări serioase privind confidențialitatea, deoarece datele furate pot fi vândute pe Dark Market.

iPhone 15, subiect de fraudă online

O altă înșelătorie oferă participanților șansa de a câștiga noul iPhone 15, cu condiția să plătească o taxă fixă în avans. Utilizatorii sunt atrași de perspectiva unui iPhone 15 gratuit, escrocii mizând pe nerăbdarea lor înainte de lansarea iminentă. Pentru a participa la concurs, participanții sunt instruiți să plătească o mică taxă, adesea deghizată ca o taxă de „procesare” sau „înregistrare”. După achitarea taxei, participanții nu primesc nimic în schimb. iPhone-ul promis nu există, ducând la pierderi financiare pentru cei implicați.

Pentru a evita să deveniți victimele unor astfel de escrocherii, experții Kaspersky recomandă:

Verificați sursa: asigurați-vă că aveți de-a face cu vânzători autorizați, în special pentru achizițiile înainte de lansare.
Evitați plățile în avans: fiți precauți cu ofertele care solicită plăți în avans pentru cadouri sau produse pre-lansare.
Utilizați canale oficiale: pentru achiziții autentice, vă bazați pe site-ul web oficial Apple sau pe comercianții autorizați.
Verificați recenziile: înainte de a face orice achiziție online, examinați cu atenție vânzătorul și feedback-ul clienților acestuia.
Activați autentificarea în doi factori (2FA): protejați-vă conturile online, în special cele legate de metodele de plată, cu 2FA.
Utilizați o soluție de securitate: o soluție automatizată de securitate, precum Kaspersky Premium, vă va proteja de toate înșelătoriile cunoscute și necunoscute.
Rămâneți informați: fiți la curent cu escrocheriile comune și cele mai bune practici de securitate cibernetică.