Tehnologie

Apple, „persona non grata” în această țară. Ce s-a întâmplat, presupusa legătură cu Huawei

Acțiunile Apple au scăzut recent cu 2,9%, în urma unor rapoarte conform cărora China intenționează să extindă interdicția de utilizare a iPhone-urilor către agențiile și companiile susținute de guvern.

Investitorii sunt îngrijorați de capacitatea celei mai valoroase companii publice din lume de a face afaceri în a doua economie din lume.

Apple a înregistrat miercuri cea mai mare scădere zilnică din luna în curs. Compania a pierdut aproximativ 200 de miliarde de dolari în două zile, iar acțiunile sale au parte, în prezent, de cele mai proaste performanțe în Dow Jones Industrial Average.

Interdicțiile, o veste proastă pentru Apple

China este cea mai mare piață externă pentru produsele companiei, iar vânzările aici au reprezentat aproximativ o cincime din veniturile totale ale companiei, anul trecut.

Apple nu dezvpluie aproape niciodată statutul vânzărilor pe fiecare țară, dar analiștii de la firma de cercetare TechInsights estimează că au existat mai multe vânzări  în China decât în Statele Unite în ultimul trimestru.

De asemenea, Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale în fabrici din China.

Apple, cu sediul în Cupertino, California, joacă, de asemenea, un rol important în economia Beijingului, a scris Brandon Nispel, analist la KeyBanc Capital, miercuri.

Miercuri, Wall Street Journal a raportat că China a interzis folosirea iPhone-urilor pentru oficialii guvernului.

Joi, Bloomberg a raportat că aceste interdicții au fost extinse și la firmele susținute de stat, inclusiv gigantul energetic PetroChina, care angajează milioane de muncitori și controlează zone vaste din economia chineză.

Analiștii de la Bank of America au scris într-o notă de joi că potențiala interdicție a iPhone-ului vine în urma unui nou smartphone, lansat de producătorul chinez Huawei. Momentul, au spus analiștii, este „cel puțin interesant”.

Guvernul din SUA a declarat marți că investighează noul smartphone.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat în timpul unei conferințe de presă la Casa Albă că Statele Unite au nevoie de „mai multe informații despre caracterul și compoziția sa” pentru a determina dacă părțile au ocolit restricțiile americane privind exporturile de semiconductori pentru a crea noul cip.