Tehnologie

Țara în care au dispărut toate știrile de pe Facebook și Instagram: s-ar putea întâmpla și în Europa

Exact cum a promis, Meta a început să blocheze conținutul de știri în această țară. Începând de ieri, utilizatorii de Facebook și Instagram nu au mai putut să vadă sau să distribuie link-uri de știri, videoclipuri și fotografii postate de editori și publicații.

Compania, care tot amenință de câteva luni că va face mișcarea, a declarat că va fi nevoie de câteva săptămâni pentru ca schimbarea să intre în vigoare pentru toți utilizatorii din țară.

Gata cu știrile pe Facebook, în această țară

„Legăturile de știri și conținutul postat de editorii de știri și radiodifuzorii din Canada nu vor mai fi vizualizate de oamenii de aici”, a spus Meta.

„Identificăm posturi de știri pe baza definițiilor legislative și a îndrumărilor din Legea Știrilor Online”. Orice conținut distribuit de organizațiile internaționale de știri nu va fi vizibil nici pe Facebook și Instagram în Canada.

Meta a luat decizia ca răspuns la adoptarea autorităților canadiene de la Online News Act. Legea impune ca anumite platforme să negocieze acorduri de împărțire a veniturilor cu organizațiile de știri.

Scopul este de a aborda colapsul veniturilor din publicitate cu care s-au luptat instituțiile de știri în ultimele două decenii, pe fondul creșterii serviciilor online.

CBC a remarcat că Facebook și Google absorb aproximativ 80% din veniturile ce rezultă din publicitatea digitală.

Google intenționează, de asemenea, să împiedice utilizatorii din Canada să acceseze link-uri către știri din mai multe surse ale sale, ca răspuns la legislație.

Meta a negociat anterior cu guvernele lumii în privința conținutului de știri. La începutul lui 2021, a împiedicat utilizatorii din Australia să partajeze link-uri de știri pe Facebook.

Cu toate acestea, Meta, Google și alți deținători de platforme au cedat și, în cele din urmă, au ajuns la un acord pentru a plăti editorii de acolo pentru postarea de link-uri și fragmente de știri.