Tehnologie

Yahoo apelează la inteligența artificială pentru a-ți servi știrile. Ce înseamnă asta pentru jurnalism

Compania Yahoo a anunțat că achiziționează Artifact, aplicația de știri bazată pe inteligență artificială, dezvoltată de cofondatorii Instagram.

Artifact, cumpărat de Yahoo

În era digitală în care trăim, tehnologiile avansate, cum ar fi inteligența artificială (IA), au început să redefinească multe industrii, inclusiv jurnalismul. Cu algoritmi sofisticați și capacități de învățare automată, IA-ul a intrat în redacții, aducând cu sine promisiunea de a eficientiza procesele de producție de știri și de a oferi oportunități inovatoare pentru raportarea și prezentarea informațiilor

Chiar dacă aplicația Artifact nu a reușit să atragă un public larg, tehnologia AI din spatele ei va avea acum o audiență mult mai mare.

Cofondatorii Instagram, Mike Krieger și Kevin Systrom, nu se vor alătura echipei Yahoo, ci vor acționa precum „consilieri speciali”. Cele cinci persoane care rămân în echipa Artifact își vor găsi alte locuri de muncă sau își vor lua o pauză.

Yahoo a fost atras de tehnologia avansată de personalizare și recomandare a conținutului oferită de Artifact, conform companiei. Această integrare va aduce tehnologia AI în fața unei audiențe considerabile, cu peste 185 de milioane de utilizatori care accesează lunar Yahoo News.

AI în jurnalism

Deși aplicația Artifact va dispărea odată cu finalizarea achiziției, tehnologia sa subiacentă pentru categorizarea, curatarea și personalizarea conținutului va fi implementată treptat în Yahoo News și ulterior în alte platforme Yahoo.

Această mutare sugerează o direcție nouă pentru jurnalism, în care inteligența artificială joacă un rol tot mai important în recomandarea și personalizarea știrilor pentru utilizatori. Integrarea tehnologiei AI într-un gigant media precum Yahoo poate reprezenta o schimbare semnificativă în modul în care consumăm informațiile online.

Unul dintre cele mai evidente moduri în care IA-ul influențează jurnalismul este prin automatizarea producției de conținut. Cu sisteme de generare a limbajului natural și analiză a datelor, IA poate crea articole de știri simple și rapoarte bazate pe date. Acest lucru este util în special în domenii precum raportarea financiară sau actualizările sportive, unde datele sunt structurate și ușor de procesat de către algoritmi.