Tehnologie

Winamp se întoarce, dar schimbat la față: ce e diferit

Winamp a fost un program popular de redare a muzicii de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, iar recent a pare să fi revenit.

O versiune complet nouă de Winamp este acum disponibilă, dar este destul de diferită față de versiunea originală.

Ce știm despre noul Winamp, până acum

Compania-mamă a Winamp a fost împărțită între două proiecte în ultimii ani: actualizări pentru playerul clasic Windows și un serviciu complet nou cu același nume.

Versiunea inițială a serviciului este acum live pe player.winamp.com, care funcționează atât pe browsere desktop, cât și pe cele mobile.

Aplicațiile mobile complete pentru iPhone și Android sunt așteptate să sosească în al treilea trimestru al anului 2023, „pe baza versiunii desktop moștenite”, potrivit unui comunicat de presă.

Încă nu vei putea reda propriile fișiere muzicale cu noua aplicație web și nici nu o vei putea conecta la servicii de streaming terțe.

Winamp spune că funcționalitatea „vine în curând” și nu este clar care servicii de streaming ar permite redarea prin serviciu.

Deocamdată, singura sursă de muzică este „Fanzone”, un serviciu prin care poți sprijini artiștii individuali cu abonamente directe pentru accesul la muzicăr. Această caracteristică pare să concureze cu platforme precum Patreon.

Comunicatul de presă explică că noul Winamp „prezintă Fanzone, pe care creatorii o pot accesa pentru a deveni comercianți mai buni și pentru a-și vinde produsele, creând planuri de abonament pe niveluri”.

Winamp alimentează dragostea pe care fanii dedicați o au pentru artiștii lor preferați prin conținut, experiențe și abonamente exclusive, dând, în același timp, posibilitatea artiștilor să ocolească paznicii din industrie și să creeze în propriile condiții”, se arată în comunicat.

Conceptul unui player de muzică care îți adună biblioteca muzicală, serviciile de streaming și accesul direct la biblioteca unui anumit artist ar putea fi o chestiune utilă, dar în acest moment doar ultima componentă este funcțională. Playerul clasic existent este, de asemenea, disponibil și în curs de dezvoltare.