Tehnologie

WhatsApp ar putea dispărea din această țară: sunt probleme legate de confidențialitate

Guvernul Marii Britanii riscă să intre într-o confruntare cu WhatsApp care ar putea duce la dispariția aplicației de mesagerie din Marea Britanie.

În centru se află proiectul de lege privind siguranța online, o legislație vastă care va atinge aproape fiecare aspect al vieții online din Marea Britanie. Mai bine de patru ani în pregătire, cu opt secretari de stat și cinci prim-miniștri implicați în redactarea sa, proiectul de lege, care progresează prin Camera Lorzilor, are peste 250 de pagini. Numai cuprinsul se întinde pe zece pagini.

De ce ar putea dispărea WhatsApp din UK

Proiectul de lege dă Ofcom puterea de a impune cerințe ca rețelele sociale să folosească tehnologia pentru a combate terorismul sau conținutul de abuz sexual asupra copiilor, cu amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală pentru acele servicii care nu sunt conforme. Companiile trebuie să depună „cele mai bune eforturi” pentru a dezvolta sau a procura tehnologie pentru a respecta notificarea, scrie The Guardian.

Dar pentru aplicațiile de mesagerie care își asigură datele utilizatorilor cu „criptare end-to-end” (E2EE), este imposibil din punct de vedere tehnologic să citești mesajele utilizatorilor fără a încălca în mod fundamental promisiunile față de utilizatori. Acesta, spun ei, este un pas pe care nu îl vor face.

„Proiectul de lege nu oferă o protecție explicită pentru criptare”, a spus o coaliție de furnizori, inclusiv liderii de piață WhatsApp și Signal, într-o scrisoare deschisă luna trecută, „și dacă este implementat așa cum este scris, ar putea da Ofcom împuternicirea să încerce să forțeze scanarea proactivă a datelor, a mesajelor private privind serviciile de comunicații criptate end-to-end, anulând scopul criptării end-to-end și compromițând confidențialitatea tuturor utilizatorilor”.

În cazul acesta, spun ei, ar alege să protejeze securitatea utilizatorilor lor din afara Marii Britanii: „Nouăzeci și opt la sută dintre utilizatorii noștri se află în afara Regatului Unit”, a declarat șeful WhatsApp, Will Cathcart, pentru The Guardian, în martie. „Nu vor să reducem securitatea produsului și, ca o chestiune simplă, ar fi o alegere ciudată pentru noi să alegem să reducem securitatea produsului într-un mod care să afecteze cei 98% dintre utilizatori”.

Legiuitorii au cerut guvernului să ia în serios preocupările.

„Aceste servicii, cum ar fi WhatsApp, vor părăsi potențial Marea Britanie”, a declarat Claire Fox Camerei Lorzilor săptămâna trecută.

„Au un sistem care funcționează pentru miliarde de oameni din întreaga lume. O piață relativ mică, cum ar fi Marea Britanie, nu este ceva pentru care și-ar compromite miliardele de utilizatori din întreaga lume”.