Tehnologie

Vladimir Putin în scutece murdare, drogat, țăcănit și karatist: Filmul biografic despre dictatorul de la Kremlin, creat de la zero cu inteligență artificială

Într-o lume cinematografică unde limitele dintre realitate și ficțiune sunt tot mai estompate, regizorul polonez Besaleel (cunoscut și sub numele de Patryk Vega) aduce o abordare revoluționară în portretizarea liderilor politici contemporani. Filmul său, „Putin”, promite o incursiune „personală și apropiată” în viața președintelui rus Vladimir Putin, folosindu-se de tehnologie avansată de inteligență artificială pentru a recrea figura centrală.

Tehnologia AI în slujba artei cinematografice

Anunțat pentru prima oară în mai 2022, „Putin” marchează debutul în limba engleză al lui Besaleel și se distinge prin utilizarea unei tehnologii AI dezvoltate de regizor. Confruntat cu imposibilitatea de a-l aduce pe Putin în studio pentru a filma 20,000 de cadre sau de a folosi materiale arhivistice online pentru a antrena un model deepfake de înaltă rezoluție, Besaleel a ales să dezvolte propriul său sistem AI. Acesta permite crearea unui personaj cinematografic complex fără a depinde de un model uman real. „După aproape doi ani de dezvoltare, am creat tehnologia noastră pionieră condusă de AI, care ne permite să modelăm personajul cinematic fără a ne baza pe un model uman real,” a declarat regizorul, conform The Guardian.

Imagine din filmul „Putin”

Conținutul controversat și misiunea filmului

Original intitulat „The Vor in Law” (un termen folosit pentru a descrie figuri de frunte din crima organizată), filmul încorporează și secvențe filmate de cineasti ucraineni în timpul invaziei ruse. Trailerul filmului include imagini cu Putin purtând scutece murdare, participând la concursuri de judo-karate și confruntându-se cu Boris Elţîn.

Besaleel adaugă că „Putin nu este doar un film. Este un răspuns la căutarea globală de a înțelege motivele și acțiunile uneia dintre cele mai controversate figuri din politica contemporană. Misiunea producției mele este de a oferi telespectatorilor un ‘manual de utilizare’ pentru Putin, în scopul de a alina frica și incertitudinea care domină lumea de astăzi.”

Lansare internațională și impactul așteptat

Programat să fie lansat pe 26 septembrie, filmul „Putin” va fi disponibil în 35 de țări, aducând în fața publicului internațional o perspectivă neconvențională asupra liderului rus. Cu promisiunea unei producții glossy, caracterizate prin violență grafică și valori de producție de înaltă calitate, similar cu alte hituri de box-office ale lui Besaleel, precum „Pitbull”, „Mafia Women” și „Botoks”, „Putin” are potențialul de a schimba modul în care publicul percepe filmele biografice și utilizarea tehnologiei AI în cinema.

Astfel, „Putin” se anunță a fi o experiență cinematografică care nu doar că va captiva audiența, dar va și provoca discuții intense despre etica reprezentării istorice și politice prin intermediul noilor tehnologii. Filmul lui Besaleel vine într-un moment în care lumea are mai mult ca niciodată nevoie de o înțelegere profundă a figurilor care o modelează.