Tehnologie

Verifică-ți adresa de Gmail acum! Google va șterge milioane de conturi de mail „uitate”. Cum te asiguri că al tău va rămâne în siguranță

Google, unul dintre cele mai populare servere de e-mail din lume, face o curățare masivă pentru a îmbunătăți securitatea cibernetică a utilizatorilor săi. Acest lucru ar trebui să te determine să îți verifici adresa de Gmail, având în vedere că acele conturi inactive vor fi șterse.

Începând din 1 decembrie 2023, Google inițiază o curățare a milioane de conturi care au fost inactive de peste doi ani. Acest efort de curățare se extinde la diverse servicii Google, inclusiv Drive, Docs, Calendar, Meet și Google Photos, ceea ce poate duce la ștergerea datelor stocate.

Utilizatorii care riscă ca ale sale conturi să fie șterse au primit probabil mai multe notificări în ultimele luni. În mai, Google și-a anunțat intenția de a începe acest proces de ștergere pe 1 decembrie. Primele ținte pentru ștergere sunt conturile care au fost create, dar care nu au fost folosite niciodată, cum ar fi cele configurate pentru acces gratuit de probă.

Vezi și: Cele mai utile 5 trucuri de pe Gmail, de care nu știai, care-ți vor ușura viața

Cu toate acestea, există încă o fereastră de oportunitate pentru a vă salva contul de epurarea iminentă. Conectându-vă la contul dvs. cât mai curând posibil și menținând activitatea cel puțin o dată la doi ani, puteți semnala Google că contul dvs. este activ și ar trebui să fie ferit de ștergere. Activități precum citirea e-mailurilor, vizionarea videoclipurilor YouTube sau folosirea căutării Google în timp ce sunteți conectat pot servi acestui scop.

Utilizatorii Google Foto trebuie să fie vigilenți, deoarece conectarea separată la serviciu este necesară pentru a preveni pierderea fotografiilor stocate. În special, conturile cu abonamente active, cum ar fi publicațiile de știri sau aplicațiile prin Gmail și cele cu videoclipuri încărcate pe YouTube, vor fi scutite de la curățare. Conturile de afaceri și de școală nu sunt, de asemenea, afectate.

Cum să îți salvezi adresa de Gmail de la ștergere

Pentru a se proteja împotriva ștergerilor viitoare, Google recomandă utilizatorilor să configureze un e-mail de recuperare și să folosească funcția Takeout pentru a descărca și exporta datele contului pe alte platforme, oferind o copie de rezervă chiar dacă contul este pierdut. Caracteristica Inactive Account Manager permite utilizatorilor să decidă soarta conturilor lor neutilizate, fie că este vorba despre trimiterea anumitor fișiere către contacte de încredere, ștergerea completă a contului sau implementarea unui sistem de răspuns automat.

Această modificare strictă a politicii de către Google urmărește să întărească securitatea cibernetică prin abordarea vulnerabilităților asociate cu conturile vechi și neutilizate. Ruth Kricheli, vicepreședinte pentru managementul produselor la Google, a subliniat că această mișcare este crucială pentru a proteja utilizatorii de amenințări de securitate precum spam-ul, înșelătoriile de tip phishing și deturnarea conturilor. Conturile neutilizate sunt adesea mai susceptibile la încălcări de securitate din cauza parolelor învechite și a lipsei de autentificare cu doi factori, făcându-le ținte potențiale pentru infractorii cibernetici.

Vezi și: Cum arhivezi e-mail-uri în Gmail și cum le găsești, mai apoi: metoda simplă

În lumina incidentelor recente în care conturile Gmail piratate sunt vândute pe dark web, abordarea proactivă a Google devine imperativă. Curățarea nu este doar un inconvenient, este o mișcare strategică pentru a consolida securitatea digitală a milioane de utilizatori, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Cum să stergi toate e-mail-urile, dintr-un singur foc, în Gmail: metoda simplă