Vânzările Tesla, la cel mai scăzut nivel: opiniile extremiste ale lui Elon Musk, principalul suspect în prăbușirea companiei
După o perioadă de glorie în care părea de neclintit în fruntea revoluției electrice, Tesla se confruntă acum cu cea mai gravă cădere din ultimii trei ani. Producătorul de mașini electrice a anunțat că în primul trimestru al anului 2025 a livrat aproximativ 337.000 de vehicule, o scădere cu 13% față de aceeași perioadă a anului trecut. Este o cifră șocant de slabă, care a provocat o cădere imediată a acțiunilor Tesla pe bursă și a reaprins dezbaterea despre influența negativă a lui Elon Musk asupra brandului pe care l-a fondat, scrie BBC.
Un declin economic cu rădăcini politice
Oficial, compania a pus această scădere pe seama tranziției către o versiune nouă a celui mai popular model Tesla. Neoficial însă, analiștii și investitorii nu se feresc să indice cu degetul către chiar cel care odinioară era considerat vizionarul Silicon Valley: Elon Musk.
Implicarea sa politică directă, în special în calitate de lider al controversatului Departament pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE) din administrația președintelui Donald Trump, a provocat o serie de reacții negative în lanț. Proteste, boicoturi și vandalizarea reprezentanțelor Tesla au avut loc în SUA și Europa, toate sub umbrela unei mișcări cunoscute drept „Tesla Takedown”. Brandul, odată asociat cu inovația și progresul ecologic, este acum văzut de o parte a publicului ca simbolul unei polarizări ideologice agresive.
„Brandul este stricat. Poate iremediabil.”
Ross Gerber, un investitor timpuriu în Tesla și cândva susținător vocal al lui Musk, a declarat fără menajamente: „Aceste cifre sunt dezastruoase. Brandul este stricat și s-ar putea să nu poată fi reparat.” El a cerut chiar înlocuirea miliardarului din funcția de CEO.
Nu este singura voce critică. Analistul Dan Ives de la Wedbush a caracterizat cifrele trimestriale drept „dezastru la toate capitolele” și a punctat clar: „Cu cât Musk se implică mai mult politic, cu atât Tesla are mai mult de suferit.”
Un CEO distras și investitori furioși
Într-un interviu recent, Musk a recunoscut că gestionează afacerile sale „cu mare dificultate”, adăugând: „Sincer, nici eu nu-mi explic cum de sunt încă aici.” Între timp, investitorii instituționali încep să se retragă. Președinta uneia dintre cele mai puternice federații sindicale din SUA a transmis o scrisoare fondurilor de pensii, avertizând asupra „declinului abisal” al Tesla și a riscurilor la adresa economiilor cetățenilor.
Comptrollerul orașului New York a mers și mai departe, anunțând că vrea să dea în judecată compania pentru pierderi de peste 300 de milioane de dolari în doar trei luni. „Musk este atât de distras încât conduce Tesla direct spre o prăpastie financiară”, a spus Brad Lander, în termeni duri.
Ce urmează?
Tesla urmează să publice pe 22 aprilie raportul financiar complet pentru primul trimestru. Între timp, imaginea companiei continuă să sufere, iar viitorul brandului pare tot mai legat de ieșirile publice și poziționările ideologice ale unui om care, în încercarea de a reforma lumea, riscă să-și distrugă propriul imperiu.
Până atunci, acțiunile continuă să scadă, iar fanii Tesla rămân divizați între loialitate și dezamăgire. Ce este clar: în lumea afacerilor, chiar și cele mai mari genii pot deveni cel mai mare risc.