Tehnologie

UPDATE A picat Orange, fostul Telekom. Românii au rămas fără internet în cea mai mare parte a țării

Începând cu ora 16:00, utilizatorii din România s-au confruntat cu o problemă majoră: lipsa conexiunii la internet atât în cazul reţelei fixe Orange, cât şi în cazul internetului mobil de la Telekom.

Acest incident a generat nemulțumiri în rândul clienților, care au raportat probleme semnificative în utilizarea serviciilor de telecomunicații.

Explicațiile operatorilor și reacțiile pe rețelele sociale

La prima vedere, se pare că există o explicaţie comună pentru aceste probleme, deoarece incidentul a plecat de la o defecțiune de reţea din afara României. În cazul Orange, problema este asociată cu vechea infrastructură Telekom, ceea ce a agravat situația.

Operatorii Orange și Telekom au evidențiat rapid problemele pe reţelele de socializare. De asemenea, utilizatorii au început să posteze numeroase comentarii și plângeri pe aceste platforme, exprimându-și frustrarea față de situația creată. În mod special, pe site-ul DownDetector, plângerile utilizatorilor au crescut considerabil, semnalând dificultăți majore în accesarea serviciilor.

Alte rețele afectate și consecințe asupra site-urilor web

Pe lângă problemele raportate la Orange și Telekom, s-au înmulțit și plângerile privind rețelele Digi, Vodafone și NextGen, deși nu la acelaşi nivel de gravitate. De asemenea, mai multe site-uri, precum voyo.ro și next-gen.ro, nu au putut fi accesate, ceea ce a generat și mai multe inconveniente pentru utilizatori.

Pe reţelele de socializare, utilizatorii discută despre o avarie serioasă la reţeaua de fibră optică europeană, care ar fi cauzat aceste probleme. Deși această defecțiune nu a avut loc în România, efectele sale s-au resimțit puternic în țară.

Răspunsul oficial al Orange România

La ora 19:39, Orange România a transmis un mesaj oficial în care a explicat situația și a anunțat că lucrează la remedierea problemei:

„Ca urmare a unui incident de rețea, independent de Orange, petrecut în afara teritoriului României, o parte dintre clienții noștri rezidențiali și de business nu au acces la internet fix. Echipele tehnice fac eforturi pentru a găsi cât mai rapid o soluție de remediere, astfel încât serviciile să revină în funcțiune într-un timp cât mai scurt. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create.”

Evoluția situației și concluzii

În jurul orei 18:30, numărul raportărilor de probleme pe DownDetector a început să scadă, semn că problemele au început să fie rezolvate. Cu toate acestea, utilizatorii din mai multe orașe mari din țară, inclusiv București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Brașov și Ploiești, au semnalat că nu au putut folosi internetul mobil, serviciile de apeluri sau internetul la domiciliu timp de mai multe ore.

Pe măsură ce echipele tehnice au lucrat la remedierea defecțiunilor, situația a început să se îmbunătățească, însă nemulțumirea utilizatorilor a rămas evidentă, reflectată în comentariile și plângerile postate online.

Acest incident subliniază vulnerabilitățile infrastructurii de telecomunicații și importanța unei rețele robuste și fiabile, capabile să facă față unor astfel de defecțiuni neprevăzute. Este esențial ca operatorii să investească constant în modernizarea și întreținerea infrastructurii pentru a asigura continuitatea serviciilor și satisfacția clienților.

UPDATE 22:05

Pe Downdetector, la secțiunea Orange, problemele cu conexiunea la internet au început să fie sesizate cu sutele în jurul 16:30, când a fost vorba de câteva sute de raportări. La momentul redactării acestui material, au mai fost fluctuații pe platforma de sesizări, dar chiar și la ora 22:00, vorbim de peste câteva sute de sesizări pe marginea unor defecțiuni.

Pe Facebook-ul Orange Romania, a apărut cea mai recentă actualizare a problemelor la 21:55 cu textul următor:

UPDATE 21:55: Echipele tehnice lucrează pentru remedierea incidentului care afectează în continuare accesul unora dintre clienții Orange, inclusiv al clienților NextGen Communications, la serviciile de internet fix sau la cele care depind de acestea. De asemenea, există întreruperi în funcționarea unor aplicații și a serviciului call center – 300. Este important de menționat că serviciile mobile nu sunt și nu au fost afectate de această situație.
Regretăm neplăcerile pe care clienții noștri le întâmpină și le mulțumim pentru răbdare. Având în vedere că incidentul este localizat în afara teritoriului României, timpul de readucere a serviciilor la parametri normali este mai lung.
––
Ca urmare a unui incident de rețea, independent de Orange, petrecut în afara teritoriului României, o parte dintre clienții noștri rezidențiali și de business nu au acces la internet fix. Echipele tehnice fac eforturi pentru a găsi cât mai rapid o soluție de remediere, astfel încât serviciile să revină în funcțiune într-un timp cât mai scurt. Ne cerem scuze pentru neplăcerile create.