Tehnologie

Un nou instrument poate estima când au fost făcute fotografii vechi folosind AI: cum funcționează

AI preia caracteristici precum îmbrăcăminte, coafuri, păr facial și mobilier pentru a data cu exactitate fotografiile vechi.

Noul instrument alimentat de tehnologia inteligenței artificiale (AI) caută să ușureze puțin cercetarea arborelui genealogic. Pur și simplu, conectezi orice fotografie veche și algoritmul condus de AI va putea estima anul în care a fost făcută.

Numit PhotoDater, instrumentul a fost lansat recent de MyHeritage, o platformă de genealogie din Israel, care permite utilizatorilor să-și exploreze istoria familiei folosind fotografii, înregistrări istorice și date genetice.

Cum ajută AI la datarea acestor fotografii vechi

Astfel, pentru a utiliza instrumentul, vei avea nevoie de un cont MyHeritage gratuit. În prezent, este disponibil doar pe desktop, dar va fi lansat în scurt timp în aplicația mobilă.

Algoritmul din spatele PhotoDater a fost antrenat pe zeci de mii de fotografii istorice datate definitiv, realizate între 1860 și 1990. Prin căutarea acestor date, AI a aflat ce caracteristici – cum ar fi îmbrăcămintea, coafuri, părul facial, mobilierul și alte obiecte – sunt asociate cu o anumită perioadă de timp.

Este capabil să estimeze anul în care fotografia a fost făcută cu o acuratețe destul de rezonabilă. O analiză a abilităților sale sugerează că instrumentul Photodater ar putea oferi o estimare a datei unei fotografii în termen de cinci ani de la data ei reală, în aproximativ 60% din timp. Pentru fiecare estimare, va oferi un nivel de încredere și o anumită marjă de eroare în ani.

Desigur, acesta este doar un mod în care AI ajută la descoperirea mai multor cunoștințe din trecut. Ca referință, în 2020, un YouTuber a folosit inteligența artificială pentru a reînnoi cele mai vechi piese de film din lume care au supraviețuit, un scurtmetraj numit Roundhay Garden Scene, filmat în 1888.

Inteligența artificială împinge rapid lumea în viitor, dar se dovedește a fi un instrument neprețuit și pentru înțelegerea trecutului.