Tehnologie

Un nou instrument permite activarea funcției AI Recall pe PC-urile mai vechi: Cum poți să găsești orice ai vizualizat vreodată pe computerul tău

O nouă aplicație numită Amperage, disponibilă pe Github, permite utilizatorilor să activeze funcția AI-powered Recall pe PC-uri mai vechi care nu sunt oficial compatibile.

Ce este Recall

Recall este o funcție creată de Microsoft pentru Windows, dezvăluită în cadrul evenimentului Copilot AI și Surface din mai, care ajută utilizatorii să găsească orice au vizualizat vreodată pe PC-ul lor. Oficial, această funcție este disponibilă exclusiv pe noile dispozitive Copilot+ și viitoarele PC-uri, echipate cu unități de procesare neuronală (NPUs) pentru sarcinile AI.

I was able to get Recall working on this bad boy 😎
Snapdragon 7c+ Gen3, 3.4 GB of RAM, no NPU in sight

Will cook up a tutorial soon, it’s surprisingly good even on something this low spec 😊 If you have any questions I’ll do my best to answer them ✍️ pic.twitter.com/zzswm44Hy1

— Albacore ☁️ (@thebookisclosed) May 25, 2024

Instrumentul creat de un utilizator sub pseudonimul Albacore poate activa funcția Recall doar pe computerele cu SoC-uri bazate pe Arm64, ceea ce înseamnă că trebuie să fie alimentate de cipuri Qualcomm Snapdragon, Microsoft SQ sau Ampere.

Cum funcționează

De asemenea, utilizatorii trebuie să ruleze versiunea Windows 11 24H2 build 26100.712, deoarece versiunile beta mai vechi și mai noi ale sistemului de operare nu au componentele necesare pentru a activa această funcție. Potrivit The Verge, viitoarele versiuni ale instrumentului ar putea permite deblocarea Recall pentru mai multe dispozitive, deoarece PC-urile Copilot+ bazate pe AMD și Intel sunt așteptate să fie disponibile mai târziu în acest an.

Funcția Recall funcționează prin realizarea de instantanee ale PC-ului în timp ce utilizatorul îl folosește, stocându-le local pe computer și folosind modele locale multi-modale de mici dimensiuni pentru a recunoaște textul, imaginile și videoclipurile. Dacă un utilizator dorește să găsească ceva ce a vizualizat anterior pe PC-ul său – fie că este vorba de o imagine, un site web, un document sau un email – poate căuta în cronologia Recall.

Microsoft a declarat că funcția va funcționa chiar dacă utilizatorul introduce indicii contextuale vagi, în cazul în care nu își amintește fraze sau descrieri exacte. Și, deoarece instantaneele luate de Recall sunt stocate local și offline, datele utilizatorilor ar trebui să rămână private și securizate.

Pe de altă parte, nu trebuie să uităm de faptul că 2024 este anul în care absolut toate companiile de tehnologie se ghidează pe inteligența artificială, astfel că vorbim despre o concurență acerbă pe care nici măcar gigantul Microsoft nu are șanse prea mari să o câștige.

În definitiv, concurența a adus mereu beneficii, de vreme a avut darul de îmbunătăți calitatea produselor oferite și de a împiedica stagnarea tehnologică companiilor de profil.