Tehnologie

Trupa Pink Floyd, în mijlocul unui scandal de proporții. Legătura cu inteligența artificială

Trupa de rock Pink Floyd a atras critici și a stârnit indignare după ce a acordat un premiu unui videoclip muzical generat de AI.

Pink Floyd a desfășurat recent un concurs de animație pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a albumului clasic rock „The Dark Side of the Moon”, în cadrul căruia creatorii au fost invitați să trimită videoclipuri muzicale pentru cântecele de pe albumul din 1973.

A fost pus la dispoziție un fond de premii de 127.000 de dolari, cu 10 câștigători.

Câștigătorul concursului organizat de Pink Floyd, controversat

Damián Gaume a câștigat concursul pentru cântecul „Any Colour You Like”, dar acest lucru a creat o controversă mare atunci când Gaume a dezvăluit că a folosit un generator de videoclipuri AI pentru a face videoclipul.

„Metoda pe care am folosit-o pentru a crea animația mea a fost AI”, explică Gaume într-un videoclip postat pe pagina oficială de Twitter a lui Pink Floyd.

„Fiind și eu artist 3D, am încercat să merg complet pe o cale diferită și să încerc ceva nou, așa că am folosit Stable Diffusion instalat local, deci nu l-am folosit online”, a mai spus acesta.

Gaume spune că și-a antrenat propriul model și a folosit Blender pentru a crea unele imagini declanșatoare pentru a obține idei noi de la AI.

Reacții negative

Cu toate acestea, odată cu anunțul că un videoclip AI a câștigat un premiu, pagina de Twitter (actual X) a trupei Pink Floyd a fost inundată cu comentarii negative despre lucrarea lui Gaume.

„Da, arată ca rahat de câine”, scrie o persoană.

„Penibil. V-ați vândut cu adevărat, aceasta este trădarea supremă a artei”, scrie un alt comentator.

„Acest tip care se autointitulează artist mă enervează foarte mult”, spune altcineva.

Indignarea s-a extins și pe YouTube, unde câștigătorii au fost anunțați de toboșarul trupei, Nick Mason.

Gaume a primit și insulte pe profilurile sale personale de social media, inclusiv sub o fotografie cu fiul său.