Tehnologie

Thunderbolt 5 ar putea fi upgrade-ul pe care îl așteptam: ce lansează Intel

Lățimea de bandă de până la trei ori mai mare decât Thunderbolt 4. Suport pentru mai multe afișaje 8K, precum și pentru monitoare de jocuri care rulează la până la 540 Hz. Putere de încărcare de 240 wați. Acestea nu sunt doar punctele importante ale visurilor fiecăruia dintre noi de conectivitate la PC: sunt caracteristici cheie ale Thunderbolt 5, cea mai recentă încercare a Intel în crearea celui mai bun cablu pentru PC. Și de această dată, producătorul de cipuri poate reuși.

Ce promite Thunderbolt 5

Thunderbolt 5 este un salt major înainte. Este construit pe specificațiile USB4 v2, care oferă aceleași îmbunătățiri ale vitezei, dar Intel face ca caracteristicile cheie să fie o cerință. Aceasta include o viteză de bază de 80 Gbps și suport pentru 120 Gbps folosind creșterea lățimii de bandă (USB4 necesită 20 Gbps); suport pentru ecrane duale 6K (Thunderbolt 4 necesită monitoare duale 4K); un minim de încărcare de 140 de wați și un mod mai puternic de 240 W.

Deoarece a fost cunoscut inițial ca Light Peak, scopul Intel cu Thunderbolt a fost să dezvolte un singur cablu care să poată face față tuturor nevoilor de date și energie. Această ultimă versiune ar trebui să satisfacă utilizatorii de PC-uri și mai pretențioși. Cu până la 240 W de încărcare, de exemplu, unele laptopuri și stații de lucru pentru jocuri nu ar avea nevoie de un port de alimentare separat. Acest lucru înseamnă mai puține cabluri de transportat, precum și asigurarea că poți împrumuta oricând cablul USB-C și adaptorul altcuiva.

După cum a anunțat Intel anterior, Thunderbolt 5 va suporta și standardele DisplayPort 2.1 și PCI Express Gen 4. Acesta din urmă ar trebui să fie deosebit de util cu GPU-urile externe. De asemenea, ne putem aștepta ca lățimea de bandă suplimentară să accepte noi accesorii, cum ar fi acceleratorul extern AI, precum și o stocare externă mult mai rapidă.

Intel spune că accesoriile și PC-urile Thunderbolt 5 vor fi disponibile în 2024.