Tehnologie

Tesla, în mijlocului unui nou scandal: cum te spionează mașina ta, fără să ai habar

Un nou raport susține că între 2019 și 2022, angajații Tesla au partajat imagini și videoclipuri capturate de camerele încorporate în popularele vehicule electrice ale Tesla, folosind un sistem de mesagerie intern.

După ce a vorbit cu nouă foști angajați Tesla, Reuters a raportat că unele dintre înregistrările partajate între angajați au capturat clienți în situații jenante.

Un fost angajat Tesla a descris un videoclip cu un bărbat gol care se apropie de mașina lui.

Dincolo de asta, angajații au vizionat și au distribuit inclusiv imagini ale accidentelor.

Un fost angajat a declarat pentru Reuters că, în 2021, un videoclip cu un accident în care un șofer a lovit un copil pe o bicicletă s-a răspândit „rapid” prin birourile Tesla din San Mateo, California.

Alte imagini au fost, ce-i drept, mult mai puțin jenante și violente, dar nu mai puțin invazive.

Unele imagini au fost partajate doar în chat-uri private, în timp ce altele au fost văzute de „zeci” de angajați.

Proprietarii puteau să-și dea acordul cu privire la trimiterea de clipuri către Tesla, însă nu se așteptau la așa ceva

În „Notificarea privind confidențialitatea clienților”, Tesla susține că „înregistrările camerei rămân anonime și nu sunt legate de tine sau de vehiculul tău”.

Cu toate acestea, șapte foști angajați Tesla au declarat pentru Reuters că programul computerizat intern al Tesla poate afișa date despre locație, care ar putea fi folosite cu ușurință pentru a-și identifica clienții.

În mod deranjant, unele dintre înregistrările partajate între angajații Tesla par să fi fost făcute în timp ce automobilul era parcat.

De atunci, Tesla a încetat să mai primească înregistrări video de la vehiculele, dar în urmă cu câțiva ani, proprietarii puteau încă să-și dea acordul ca Tesla să primească aceste imagini.

Este greu de imaginat că proprietarii Tesla care și-au dat acordul aveau idee că videoclipurile din mașinile lor vor fi distribuite între angajații Tesla pentru divertismentul din birou.