Tehnologie

Teoriile conspirației nu-i dau pace lui Elon Musk – Ce gând îl bântuie referitor la explozia rachetei Falcon 9, de la SpaceX, cine e „vinovat”

În septembrie 2016, o rachetă Falcon 9 operată de SpaceX a fost cuprinsă de flăcări pe rampa de lansare, distrugând satelitul israelian Amos-6 și generând un val de speculații, investigații și suspiciuni.

Potrivit unor documente obținute recent printr-o solicitare FOIA (Freedom of Information Act) adresată Administrației Federale a Aviației din SUA, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a fost extrem de receptiv la o teorie inedită: aceea că racheta ar fi fost distrusă de un lunetist poziționat pe acoperișul unei clădiri aparținând competitorului United Launch Alliance (ULA).

Ce s-a întâmplat atunci, reacția lui Elon Musk

Explozia, surprinsă de camerele de supraveghere, a transformat în câteva secunde vehiculul spațial și încărcătura din dotare în resturi carbonizate.

Deși Elon Musk se afla în California, mai mult decât atât, dormea în momentul deflagrației, el a reacționat rapid la știre, îmbrățișând aproape instantaneu scenariul unui atac deliberat.

Potrivit jurnalistului Eric Berger de la Ars Technica, inginerii SpaceX au luat în serios ipoteza, investigând dacă un glonț tras de la distanță ar fi putut perfora unul dintre rezervoarele presurizate ale rachetei, scrie Futurism.

Mai mult, au făcut teste în care au tras ei înșiși asupra unor astfel de componente pentru a analiza reacțiile posibile.

Clădirea suspectată se afla la aproximativ 1,6 kilometri de rampă și aparținea ULA, rival al SpaceX, ceea ce a adăugat un element de tensiune suplimentară într-o perioadă deja marcată de competiție acerbă.

Totuși, ancheta oficială infirmă orice act de sabotaj

Importanța momentului nu era de neglijat: era al doilea incident major pentru SpaceX într-un interval de puțin peste un an, iar NASA începuse să investească serios în companie pentru a-și transporta astronauții la Stația Spațială Internațională.

În acest context, intervenția FBI-ului, confirmată în documentele obținute de Berger, a fost o măsură firească.

Cu toate acestea, concluziile anchetei au fost clare: nu exista nicio dovadă că explozia ar fi fost cauzată de un act criminal sau de sabotaj.

Explicația tehnică a incidentului a identificat drept cauză o eroare în procesul de alimentare cu heliu ultra-rece a rezervoarelor, efectuată într-un ritm prea rapid. Chiar și FBI a transmis, într-o scrisoare din octombrie 2016, că nu a descoperit nicio indicație de activitate ilegală.

Chiar dacă teoria lunetistului a fost infirmată, episodul a scos la iveală tendința lui Elon Musk de a suspecta conspirații și de a căuta vinovați din afară, un comportament care avea să devină din ce în ce mai vizibil în anii următori.

În cele din urmă, SpaceX a depășit toate așteptările. În 2017, compania a reușit să lanseze mai multe rachete decât ULA, iar în 2019 a intrat în istorie devenind primul actor privat care a transportat oameni în spațiu.