Tehnologie

Telefonul care nu trebuie încărcat niciodată: Cum funcționează, de ce îți trebuie

Imaginează-ți că nu mai trebuie să-ți încarci telefonul niciodată. Nu mai trebuie să alergi după cabluri și prize, când mai ai 2% baterie. Un vis frumos, nu?

Bateria nucleară promite 50 de ani de putere

Energia nucleară există încă de la începutul secolului al XX-lea, dar a decolat cu adevărat la mijlocul anilor 1900. Marea descoperire? Prima reacție nucleară controlată în lanț pe 2 decembrie 1942, condusă de fizicianul italian Enrico Fermi, ca parte a celebrului Proiect Manhattan. A schimbat jocul în tehnologia nucleară.

Avansăm rapid până astăzi, iar oamenii de știință explorează modalități de a folosi această tehnologie pentru a alimenta ceva fără de care nu putem trăi cu toții – smartphone-urile noastre. Cine ar fi crezut, nu?

Independent (prin Android Central) raportează că un startup chinez a dezvoltat o baterie care, susține compania, nu are nevoie de încărcare sau întreținere timp de 50 de ani. Cu sediul la Beijing, Betavolt face titluri pentru descoperirea sa în miniaturizarea energiei atomice. A reușit să comprima 63 de izotopi nucleari într-un modul mic decât o monedă.

Vezi și: Când trebuie încărcat telefonul, de fapt. Greșeala asta o fac foarte mulți români

E fezabil?

Compania din spatele acestei inovații dezvăluie că bateria sa de nouă generație este deja în testare pilot. Planul? Pentru a-l produce în masă pentru uz comercial în dispozitive precum telefoane și drone. Cu toate acestea, nu există încă o dată stabilită pentru când aceste baterii vor fi disponibile.

Betavolt a anunțat că modelul său inițial de baterie nucleară oferă o sută de microwați de putere la o tensiune de 3V, cu dimensiuni de 15x15x5 milimetri cubi. Privind în perspectivă, compania își propune să-și intensifice tehnologia pentru a produce o baterie capabilă de un watt până în 2025.

Bateriile nucleare compacte de la Betavolt ar putea fi aliniate pentru a spori puterea. Compania are planuri mari, imaginându-și telefoane mobile care nu au nevoie de reîncărcare sau drone care zboară la infinit. Dar să fim realiști: durata lungă de viață și puterea non-stop a acestor baterii ar putea fi exagerată pentru smartphone-uri, pe care de obicei le înlocuim la fiecare câțiva ani și le putem încărca cu ușurință.

Vezi și: Motivul pentru care nu trebuie să încarci telefonul la capacitate maximă