Tehnologie

Suma exorbintantă cu care se vinde o reclamă scrisă de mână de Steve Jobs

O reclamă pentru celebrul Apple-1, care a fost scrisă chiar de mâna lui Steve Jobs s-a vândut recent cu suma de 175.759 de dolari, la o licitație găzduită de RR Auction.

Anunțul este o schiță cu specificații pentru computerul Apple-1, împreună cu informații suplimentare despre detaliile tehnice pe care Steve Jobs a vrut să le scoată în evidență.

Probabil prima reclamă pentru primul computer Apple

„Numai tablă + manual, 75 dolari. O afacere bună” se arată într-o parte a reclamei scrise de Jobs. Semnătura este, evident, inclusă, iar adresa afișată este cea de la casa părinților săi, de unde a început Apple, de fapt.

Schița scrisă de mână se potrivește cu reclama originală pentru Apple-1, adică cu primul anunț publicat în ediția din iulie 1976 a Revistei Interface.

Anunțul este însoțit de două fotografii Polaroid în care poți vedea computerul Apple-1, făcute la The Byte Shop din Mountain View, California. Jobs a adnotat una dintre imagini, menționând că este „neclară, deoarece camera se mișca”.

Copia publicitară a fost pusă la vânzare de un prieten apropiat al lui Steve Jobs care a fost prezent în timpul fazei de dezvoltare a Apple-1.

Separat, un computer Apple-1 care încă funcționează și este semnat de Steve Wozniak s-a vândut pe 223.520 de dolari, iar un cec Apple Computer din 1976 semnat de Jobs și Wozniak s-a vândut pe 135.261 de dolari.

Apple Computer 1, cunoscut mai târziu ca Apple I sau Apple-1, este un computer de birou lansat de Apple Computer Company (astăzi Apple Inc.) în 1976.

A fost proiectat și construit manual de Steve Wozniak. Pentru a finanța producția acestor computere, Steve Jobs și-a vândut automobilul, un model VW Microbus, iar Steve Wozniak și-a vândut cu 500 de dolari computerul personal, un model HP-65.

Computerele originale Apple I au fost cumpărate de Byte Shop și au fost vândute cu 666 de dolari bucata. Un număr de 175 de unități dintr-un total de 200 au fost vândute, iar cele rămase au fost distruse. Succesul lui Apple I a ajutat la perfecționarea celui de-al doilea model care deținea primele grafice color, fapt ce a ajutat compania să evolueze și să devină una dintre cele mai de succes din lume, conform Wikipedia.