Tehnologie

Spotify lansează planul HiFi anul acesta: Cât trebuie să scoți din buzunar pentru muzică high-fidelity

Spotify ar putea lansa, în sfârșit, opțiunea de streaming de muzică high-fidelity (HiFi) până la sfârșitul anului 2024, dar utilizatorii vor trebui să plătească suplimentar pentru acest privilegiu.

Spotify va lansa abonamentul Hi-Fi

Potrivit Bloomberg, acest serviciu va costa cel puțin cinci dolari în plus pe lună peste un abonament Premium existent.

Deși Spotify a anunțat planul său de a introduce opțiunea HiFi cu câțiva ani în urmă, lansarea nu a avut loc până acum. Se așteaptă ca HiFi streaming să fie disponibil până la sfârșitul acestui an și va fi un add-on care va costa utilizatorii cel puțin 5 dolari pe lună în plus față de un plan existent. Acest lucru se adaugă la o creștere a prețului pentru abonamentul Premium care va intra în vigoare luna viitoare. Astfel, utilizatorii individuali care doresc să asculte muzică în format high-fidelity pe Spotify ar putea plăti cel puțin 17 dolari pe lună, cu excepția celor norocoși care beneficiază de planul pentru studenți de 6 dolari. Nu este clar dacă add-on-ul HiFi va fi disponibil pentru cei care folosesc versiunea gratuită a serviciului.

Muzică high-fidelity

Audio HiFi este deja inclus în Apple Music (11 dolari pe lună pentru utilizatorii individuali) și Amazon Music Unlimited (11 dolari pe lună pentru cei fără abonament Prime). Aceasta a fost un punct de vânzare cheie pentru Tidal la lansarea serviciului său, care acum costă, de asemenea, 11 dolari pe lună. Astfel, Spotify, care a declarat în 2021 că își va lansa planul HiFi în acel an, este mult în urma rivalilor săi pe acest front.

Pe lângă opțiunea HiFi, add-on-ul „Supremium” ar include și alte caracteristici, cum ar fi opțiunea de a crea rapid playlist-uri personalizate pe baza unor activități specifice, date și momente ale anului. Potrivit Bloomberg, tehnologia Spotify va ajusta playlist-urile în funcție de comportamentul utilizatorului și va crea în cele din urmă playlist-uri automat, fără nicio intervenție din partea acestuia.

Spotify este o platformă de streaming muzical lansată în 2008 de Daniel Ek și Martin Lorentzon în Suedia. Aceasta oferă acces la o vastă bibliotecă de muzică, podcasturi și alte conținuturi audio, fiind disponibilă atât pe desktop, cât și pe dispozitive mobile printr-o aplicație dedicată.

Utilizatorii pot asculta muzică gratuit, susținută de reclame, sau pot opta pentru un abonament premium care elimină reclamele și oferă funcționalități suplimentare, precum descărcarea pieselor pentru ascultare offline și o calitate superioară a sunetului. Prin algoritmii săi avansați, Spotify personalizează experiența auditivă, sugerând melodii și playlisturi bazate pe preferințele și istoricul ascultărilor fiecărui utilizator. De asemenea, platforma sprijină artiștii independenți, oferindu-le posibilitatea de a-și distribui muzica și de a ajunge la un public global.