Se schimbă buletinele în România, nici măcar nu mai plătești pentru ele. Ce trebuie să știi despre noua carte de identitate electronică
La momentul de față, în România, pentru a obține cartea de identitate trebuie să achiți o taxă. La bază, aceasta este de 7 lei, dar poate fi majorată semnificativ prin decizii de consiliu local în anumite localități, mai ales când soliciți eliberarea sa în regim de urgență. În cazul noului buletin electronic, lucrurile se schimbă.
La emiterea cărții electronice de identitate, cel puțin în cazul primei eliberări, nu vei mai achita nicio taxă. Documentul va implica în continuare niște costuri, dar acestea vor fi acoperite de statul român, cu bani din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile. Măsura apare într-o proiect de hotărâre pus de puțină vreme în dezbatere publică de către oficialii din Ministerul Afacerilor Interne.
Citește și: Ce înseamnă, de fapt, SPCEP sau SPCLEP de pe buletin: când află, românii sunt uimiți
Se schimbă legea pentru cărțile de identitate electronice
Persoanele cu vârstă mai mare de 14 ani vor fi scutite de plata contravalorii cărții electronice de identitate, după cum se arată în proiectul hotărârii de guvern disponibil la această adresă, în cazul primei cereri, într-un interval de timp de 5 ani.
Ca referință, condiţia de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 180 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, iar pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de cinci ani, intervalul de timp se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.
Exceptarea plății taxei de buletin se aplică atât în cazul persoanelor care au împlinit 14 ani și își fac buletinul pentru prima oară, când și pentru cei care își preschimbă cartea de identitate cu una electronică la expirarea celei vechi sau la modificarea datelor, precum numele sau prenumele titularului și/sau adresa de domiciliu. În cazul deteriorării, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate se aplică aceeași regulă și nu plătești prima oară.
Citește și: Permisul de conducere în România: ce documente trebuie să ai cu tine când conduci
Când nu plătești pentru buletin în România
În prezent, există deja mai multe situații în care nu plătești pentru o nouă carte de identitate, dar nu erau incluse scenariile de mai sus. Potrivit OUG 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, sunt exceptate în prezent de la plata contravalorii actelor de identitate:
persoanele care sunt victime ale calamităților naturale, incendiilor sau ale altor dezastre și care declară pe propria răspundere, la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor în a cărui rază teritorială domiciliază ori își au reședința, faptul că actul de identitate a fost pierdut, distrus sau deteriorat ca urmare a producerii unei astfel de situații;
cetățenii români aflați în străinătate în situații deosebite.
“Sumele necesare decontării cărților electronice de identitate sunt accesate din alocarea financiară disponibilă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, denumit în continuare P.N.R.R., – Componenta 7 – Investiția 8 – Carte de identitate electronică și semnătură digitală calificată, până la atingerea țintelor aferente acestor investiții”, iar asigurarea contravalorii cărților electronice de identitate din fondurile amintite “se realizează doar în perioada de implementare a P.N.R.R., pentru o singură carte electronică de identitate”, după cum stabilește proiectul.