Tehnologie

S-a lansat alternativa la ChatGPT: Ce este xAI, noua companie de inteligență artificială a lui Elon Musk

Noua companie AI a lui Elon Musk, xAI, s-a lansat în acest weekend. Musk AI, așa cum se spune, s-a lansat pentru utilizatori selectați începând din acest weekend.

Alternativa la ChatGPT a lui Musk

Am auzit de luni de zile zvonuri despre noua afacere AI a lui Elon Musk, xAI, iar acum se pare că este aproape aici. CEO-ul Tesla și renumitul guru al rețelelor sociale a postat pe Twitter/X pentru a anunța că proiectul său AI își va lansa primul model pe 4 noiembrie.

As soon as it’s out of early beta, xAI’s Grok system will be available to all X Premium+ subscribers

— Elon Musk (@elonmusk) November 4, 2023

Aceasta este o fază beta, într-un fel, deoarece este lansată doar unui „grup selectat”, deși Musk nu a specificat cine a intrat în procesul de selecție. Va fi o selecție aleatorie sau modelul AI va fi rezervat „VIP-urilor” precum Tucker Carlson, Chaya Raichik sau neobositul Catturd? Este o întrebare a oricui.

Vezi și: Platforma lui Elon Musk obligată să își schimbe politica: Ce a anunțat Uniunea Europeană

Vezi și: Cum te „vinde” Elon Musk, dacă ai un cont de X. Inteligența artificială, antrenată direct pe tine

Musk face promisiuni mari cu privire la inteligența sa artificială, anunțând că „în unele privințe importante, este cea mai bună care există în prezent”. Va concura cu ofertele mari de la OpenAI, Google, Meta și multe altele, așa că vom vedea ce „opțiuni importante” o fac cea mai bună care există în prezent.

Vezi și: Elon Musk nu renunță la inteligența artificială: noua alternativă la ChatGPT

Scopul său este, literalmente, „de a înțelege adevărata natură a universului”. Este departe de a întreba un chatbot la ce hotel să stai sau ce poți găti cu doi castraveți și o pungă de spanac.

Chatbot-ul „Grok” de la xAI va fi disponibil numai pentru abonații X Premium+

Elon Musk a vorbit săptămâna trecută la summitul inaugural al AI Safety Summit din Regatul Unit, unde Marea Britanie și SUA au anunțat deopotrivă investiții în AI. În plus, OpenAI organizează prima sa DevDay astăzi, pe 6 noiembrie, așa că Musk ar putea căuta să elimine „vântul din pânzele companiei”. Cele două companii nu sunt doar rivale, dar Musk a fost, de fapt, un membru inițial al consiliului de administrație la OpenAI cu Sam Altman în 2015, înainte de o ceartă.

Elon Musk a spus că Grok va avea acces în timp real la informații de la X, fostă Twitter, și va avea umor în răspunsurile sale.

Noua companie AI a lui Elon Musk, xAI, își va lansa chatbot-ul pentru abonații planului Premium+ de 16 USD pe lună de la X, odată ce va ieși din versiunea beta. Sistemul, numit Grok, este poziționat să fie un concurent pentru ChatGPT de la OpenAI și a început să se extindă la un grup select de utilizatori în acest weekend.

Musk a distribuit câteva capturi de ecran ale inteligenței artificiale conversaționale pe X și a confirmat că răspunsurile sale vor fi încărcate cu umor de tip Musk. CEO-ul și-a prezentat și mai mult capacitățile în comparație cu concurența, postând pe Twitter: „Grok are acces în timp real la informații prin intermediul platformei X, ceea ce reprezintă un avantaj masiv față de alte modele”.

Nu există încă o cronologie publică pentru când va ieși din beta, dar Musk a spus că „va fi disponibil pentru toți abonații X Premium+” atunci când va fi.