Tehnologie

Robotul indistructibil care poate salva vieți omenești. Cât costă, cât de util este, de fapt

Combaterea incendiilor a fost întotdeauna o chestiune problematică. Odată cu schimbările climatice, au existat implicit mai multe incendii, ceea ce înseamnă și mai multe misiuni de salvare riscante pentru echipele de pompieri.

De aceea, mai multe companii și echipe de oameni de știință lucrează pentru a dezvolta roboți care pot identifica clădirile în flăcări înainte ca pompierii să fie nevoiți să intre.

Cel mai recent participant este FireBot, un robot controlat de la distanță care poate rezista la temperaturi de până la 650 de grade Celsius.

La acea temperatură, un pompier care poartă un costum de protecție nu poate rezista mai mult de la aproximativ 15 minute de expunere.

FireBot, soluția ideală pentru misiunile periculoase ale pompierilor

FireBot, care poate fi operat timp de patru ore, arată ca un obiect direct dintr-un film SF. Are „brațele” în formă de fierăstrău care ajută dispozitivul metalic în formă de cutie să se miște. Poate escalada obstacolele folosind șenile care îi permit să urce scări.

În acest fel, un echipaj poate examina interiorul unei clădiri în flăcări cu un joystick și un afișaj pentru a manevra botul.

Dispozitivul are senzori încorporați care includ imagini optice și termice HD, precum și diverse mecanisme de detectare a gazelor periculoase.

În plus, poate verifica prezența monoxidului de carbon și a cianurii de hidrogen, care sunt mortale.

De asemenea, dispozitivul este aparent rapid, în ciuda aspectului său butucănos. FireBot se poate mișca de două ori mai repede decât un pompier care poartă echipament de protecție complet.

Robotul-pompier ar trebui să coste cel puțin 90.000 de dolari atunci când va fi pus în vânzare, în al treilea trimestru al anului 2024.

Alternativ, pompierii l-ar putea închiria. Deși acest dispozitiv nu este tocmai ieftin, poate ajuta la atenuarea taxelor anuale asociate cu accidentările pompierilor, care se estimează că vor costa departamentele de pompieri până la 197.860 de dolari pe an, potrivit unui articol publicat de Asociația Națională pentru Protecția împotriva incendiilor la sfârșitul anului 2019.