Tehnologie

Roboți microscopici capabili să localizeze și să distrugă celulele canceroase: Viitorul SF pe care îl așteptăm este aproape aici

Oamenii de știință au creat roboți microscopici capabili să țintească și să distrugă celulele canceroase. Acest lucru marchează o descoperire remarcabilă pentru tratamentele viitoare.

Roboții microscopici, o inovație în medicină

Nanoroboții funcționează prin activarea „receptorilor morții” ai celulelor, contribuind la micșorarea tumorilor. Cu toate acestea, deoarece toate celulele au receptori ai morții, provocarea a fost găsirea unui „buton de declanșare” care să asigure că nanoroboții țintesc doar celulele canceroase.

Echipa de la Institutul Karolinska din Suedia a descoperit anterior cum să creeze roboți minusculi din aminoacizi care pot fi injectați pentru a activa receptorii morții.

„Această nanostructură hexagonală de peptide devine o armă letală”, a declarat profesorul Björn Högberg, care a condus studiul publicat în jurnalul Nature Nanotechnology.

„Dacă ar fi administrată ca medicament, ar începe să ucidă celule în mod nediscriminatoriu în organism, ceea ce nu ar fi bine. Pentru a rezolva această problemă, am ascuns arma într-o nanostructură construită din ADN”.

Construirea de structuri microscopice sau la scară nanometrică din ADN este cunoscută sub numele de origami ADN, o tehnică pe care echipa profesorului Högberg o dezvoltă de mulți ani. Acum, combinând ADN-ul și peptidele, au descoperit cum să creeze mecanismul esențial de declanșare, astfel încât să țintească doar celulele canceroase, nu și pe cele sănătoase.

Ce au descoperit cercetătorii

Cheia constă în nivelul de pH. Scala pH, sau potențialul de hidrogen, este o măsură a acidității sau alcalinității unei substanțe. Apa pură are un pH de șapte și este neutră. Orice valoare de la zero la șase este acidă, iar de la opt la 14 este alcalină.

În majoritatea părților corpului uman, nivelul de pH este în jur de 7,4, ceea ce este neutru (deși acidul gastric este, din fericire pentru noi, foarte puternic). Cu toate acestea, zonele din jurul tumorilor sunt de obicei ușor acide. În testele de laborator, echipa a descoperit că nanoroboții erau inactivi la pH 7,4, dar începeau să ucidă celule la pH 6,5.

Testele suplimentare pe șoareci au arătat că roboții au ajutat la micșorarea tumorilor de cancer mamar cu până la 70% comparativ cu cei care au primit o versiune inactivă.

Primul autor al studiului, Yang Wang, a declarat: „Trebuie acum să investigăm dacă această metodă funcționează în modele de cancer mai avansate, care seamănă mai mult cu boala reală la om. De asemenea, trebuie să aflăm ce efecte secundare are metoda înainte de a putea fi testată pe oameni”.

Echipa speră, de asemenea, să facă nanoroboții și mai specifici și capabili să țintească anumite tipuri de cancer.