Tehnologie

Rachetele lui Elon Musk, pline de probleme: ce s-a întâmplat, de fapt, la lansarea SpaceX

În cadrul unei conversații audio ce a fost publicată pe Twitter, fondatorul SpaceX, Elon Musk, a împărtășit mai multe detalii despre ceea ce a mers prost în timpul lansării primei rachete Starship complet integrate și a boosterului Super Heavy, în aprilie.

Una dintre cele mai mari revelații a fost setarea de autodistrugere căreia i-a luat 40 de secunde să se activeze, peste timpul normal.

Racheta și boosterul au plecat de pe rampa de lansare înainte de a se separa, răsturnându-se și, în cele din urmă, explodând. Comanda automată ar fi trebuit să provoace imediat o explozie, dar nu s-a activat conform planurilor.

Într-una dintre multele discuții pe marginea subiectului, Elon Musk a susținut că asta s-ar fi întâmplat pentru că „marjele structurale ale vehiculului par a fi mai bune decât ne așteptam”.

Chiar dacă SpaceX a declarat anterior că singurul obiectiv era acela al decolării inițiale, se pare că sunt multe de zis despre funcționalitatea rachetei și, mai ales, despre siguranța ei, în condițiile atașării unui echipaj uman.

Elon Musk își „bagă capul în nisip”: „Nu a existat nicio daună semnificativă adusă mediului”

Autodistrugerea întârziată nu a fost singura problemă după lansarea de la unitatea SpaceX din Boca Chica, Texas. După explozia cu pricina, mai multe resturi au căzut pe aproximativ 300 de kilometri, în imediata apropiere a lansării.

În mod inevitabil, situația a dus la un incendiu masiv. „Din câte știm, nu a existat nicio daună semnificativă adusă mediului, de care să fim conștienți”, a explicat Elon Musk.

FAA a anunțat deja că investighează evenimentele și că va „purica” Starship până când „determină că orice sistem, proces sau procedură legată de accident nu afectează siguranța publică”.

Chiar și în aceste condiții, Musk a mers atât de departe încât să numească lansarea „reușită”.

În acest caz, succesul ar fi faptul că racheta s-a desprins de la sol și că antecedentul ar putea să ofere lecții prețioase pentru viitoarele lansări.

„Scopul acestor misiuni este să învățăm”, a completat Elon Musk.