Qualcomm rupe gura târgului, din nou. Ce știm despre Snapdragon X Elite
La summitul anual Snapdragon, din Hawaii, Qualcomm a anunțat o adiție majoră la linia de cipuri mobile, lansând Snapdragon X Elite, pe care compania îl numește cel mai puternic procesor de până acum.
Snapdragon X Elite, bazat pe Arm, reprezintă succesorul liniei de cipuri de laptop Snapdragon 8cx Gen 3 de anul trecut, care a primit recent o schimbare de nume pentru a reflecta saltul uriaș în performanță.
Vezi și: Nici telefoanele de buget nu mai sunt ce erau: cipuri de top pe smartphone-uri accesibile ca preț
Snapdragon X Elite se anunță a fi noua vedetă a industriei
Alimentat cu 12 nuclee Oryon, Qualcomm susține că X Elite oferă o performanță procesorului de până la două ori mai rapidă, în comparație cu procesoarele Intel Core i7-1360P și i7-1355U de a 13-a generație, consumând și până la 68% mai puțină energie.
Cipul se bazează pe un design de 4 nm fabricat de TSMC cu viteze standard de ceas de 3,8 GHz, cu un boost dual-core de până la 4,3 GHz. Qualcomm include, de asemenea, 42 MB de memorie cache totală cu o lățime de bandă a memoriei LPDDR5x de 136 GB/s.
În comparație cu cipul M2, de la Apple, Qualcomm a declarat că X Elite se mândrește cu o performanță multithread de vârf cu 50% mai rapidă.
Noul motor AI al Qualcomm ar trebui să ofere, de asemenea, un impuls semnificativ sarcinilor bazate pe învățarea automată.
Vezi și: Procesoarele Snapdragon care vor face telefoanele mid-range și mai bune
Specificațiile suplimentare cu care se laudă Qualcomm pentru viitorul procesor
Între procesorul său Oryon, GPU Adreno și NPU Hexagon, X Elite pare să ofere până la 75 de TOP-uri, despre care Qualcomm susține că este de 4,5 ori mai bun decât concurenții săi.
Se vorbește, de asemenea, despre suport pentru codificarea/decodarea video AV1 4K HDR, conectivitate 5G, cu descărcări de până la 10 Gbps, Wi-Fi 7 și Sensing Hub încorporat.
Acestea fiind spuse, în timp ce X Elite se mândrește cu niște specificații impresionante și numere de putere, provocarea majoră pentru Qualcomm este să traducă tot acest impuls în performanță reală.
Asta pentru că, spre deosebire de Apple, Qualcomm nu are luxul de a-și putea proiecta atât cipurile, cât și software-ul/OS pe care îl rulează procesoarele pe care le vinde.
Vezi și: Qualcomm lansează Snapdragon 865, procesorul flagship-urilor din 2020