Tehnologie

Profeția lui Bill Gates despre inteligența artificială, ChatGPT: ”Personal, sunt încă în stare de șoc”

Bill Gates continuă să fie una dintre cele mai influente figuri din domeniul IT, iar opiniile sale pe marginea tehnologiilor emergente face valuri în industrie. În contextul în care inteligența artificială este un subiect arzător în 2023, modul în care miliardarul vede performanța unor instrumente ca ChatGPT este foarte relevant.

În urmă cu câteva zile, în cadrul unui episod din podcastul Unconfuse Me cu Sal Khan (directorul general al Khan Academy), Bill Gates a vorbit de dezvoltarea rapidă a programelor de inteligență artificială precum ChatGPT. În opinia filantropului, ”cea mai uimitoare demonstrație pe care a văzut-o în viața sa” a fost demonstrarea capacităților instrumentului la un examen de biologie încă din august 2022. Ca referință, examenul cu pricina este un fel de examen de bacalaureat la noi intitulat Advanced Placement Biology (AP Bio).

Cum a progresat ChatGPT, de ce este Bill Gates uimit

Șirul de evenimente care a dus la uimirea lui Bill Gates a început în iunie 2022. La acea vreme, cofondatorul Microsoft a testat pentru prima oară asistentul software ieșit din parteneriatul Microsoft OpenAI și nu a fost deloc impresionat. „Mi-am zis: Da, este un fel de savant idiot. Nu cred că este practic’”, concluziona Gates la acea vreme.

Tot atunci, i-a dat o sarcină lui Sam Altman, directorul general al OpenAI. Să-i aducă din ChatGPT când instrumentul va putea demonstra cunoștințe umane avansate și va lua cel mai mare punctaj posibil la AP Biology. „M-am gândit: Bine, asta îmi va da trei ani să lucrez la HIV și malarie””, a glumit Gates în cadrul podcastului.

A durat două luni până când dezvoltatorii OpenAI s-au întors la Gates cu performanța cerută de acesta. De la a nu fi capabil să citească sau să scrie ”în sensul în care o fac oamenii”, ChatGPT a devenit foarte apropiat de abilitățile umane de înțelegere.

„Personal, sunt încă în stare de șoc la „Wow, este atât de bun”, a spus Gates. Merită totuși menționat că succesul ChatGPT este însoțit de „o mulțime de note de subsol despre halucinații și lucruri de acest gen”, a adăugat el. Pe de altă, după cum explică și miliardarul, chiar și cele mai avansate modele de inteligență artificială pot face greșeli semnificative sau pot fabrica informații.

Rămâne să vedem mediile în care astfel de aplicații software au cea mai mare aplicabilitate. „Să vedem unde putem să o folosim în mod corespunzător”, a spus el. Pe termen lung, fostul șef Microsoft este de părere că ChatGPT sau Bard de la Google, chiar și de anul viitor, vor putea fi folosit pentru a ajuta copii să învețe să citească și să scrie, ajungând să aibă un rol important în educație.