Problema cu Tinder: Inteligența artificială din aplicația de dating, motivul pentru care nu-ți găsești jumătatea
În aprilie 2025, Tinder a lansat un nou feature numit „The Game Game”, practic un simulator de întâlniri alimentat de inteligența artificială, destinat să-i ajute pe utilizatori să își exerseze replicile și să își îmbunătățească abilitățile de seducție.
Deși aplicația folosește tehnologia OpenAI pentru a crea personaje cu personalități generate, scopul său nu este să înlocuiască o întâlnire reală, ci să ofere un teren de joacă pentru ca utilizatorii să își exerseze abordările înainte de a intra în lumea întâlnirilor online, scrie Gizmodo.
Practic, „The Game Game” pune utilizatorii în situații de tip „meet cute” (întâlniri accidentale și simpatice) cu AI-uri generate aleatoriu, care sunt concepute să fie atractive și să răspundă corespunzător.
Deși poate suna ca o inovație interesantă, testarea funcției poate aminti de cât de limitate sunt aplicațiile de dating în formarea unor relații autentice. În loc să stimulăm conversații naturale, totul se reduce la un algoritm care sortează oameni precum Reels-urile de pe Instagram.
Cum ne îndepărtăm și mai mult de interacțiunile umane cu Tinder
Tinder a reușit să capteze atenția cu „The Game Game”, dar, la fel ca multe alte aplicații de dating, a fost greu de ignorat cât de străină și artificială este întreaga experiență.
Chiar și cu personaje create să fie convingătoare, conversațiile pot avea un aer mecanic și artificial.
Deși este clar că jocul nu trebuie să fie luat prea în serios, este imposibil să nu îți dai seama de contrastele între interacțiunile cu un AI și cele cu o persoană reală.
Totodată, Tinder spune că utilizatorii nu trebuie să se ia prea în serios în timp ce se joacă, însă aceasta este în continuare o reflectare a modului în care aplicațiile de dating au transformat întâlnirile într-o procedură de selecție automatizată, mai degrabă decât într-o experiență autentică între oameni cât se poate de reali.
Ne restructurează aplicațiile de dating interacțiunile cu oamenii? Răspunsul este unul care n-o să-ți placă
Este clar că „The Game Game” nu va salva relațiile, iar Tinder doar subliniază o realitate un pic mai vastă: aplicațiile de dating au transformat interacțiunile umane într-un proces repetitiv și, adesea, lipsit de spontaneitate.
Dacă ne uităm la datele din 2023 de la Pew Research, observăm cum o treime dintre utilizatori sunt dispuși să plătească pentru un serviciu care promite să le aducă relații de lungă durată, dar realitatea este că multe dintre aceste aplicații sunt proiectate pentru a atrage utilizatorii într-o capcană de conversații automate și provocări fără sens.
În esență, majoritatea aplicațiilor de dating se concentrează pe cantitate, nu pe calitate.
De la algoritmi care sortează profiluri până la conversații impuse de sugestii automate, totul este optimizat pentru a capta atenția cât mai mult timp, mai degrabă decât pentru a încuraja interacțiunile reale.
Astfel, chiar și cele mai inovative funcționalități de la Tinder, cum ar fi „The Game Game”, nu fac decât să reitereze o realitate dureroasă: aplicațiile de dating ne oferă mai multe oportunități de a conversa, dar mult mai puține șanse de a întâlni o persoană reală… în lumea reală.
Așadar, te mai miri când auzi că un senator POT și-a trecut Academic Singles la școlile absolvite, în CV? Este, în mod evident, nevoie de școală pentru a putea folosi o aplicație de dating ca să-ți găsești jumătatea.