Tehnologie

Dezastrul Hindenburg: Ce nu știai despre imensa navă germană și dispariția sa, legătura cu Adolf Hitler

Dezastrul Hindenburg a fost un accident de dirijabil care a avut loc pe 6 mai 1937, în Manchester Township, New Jersey. LZ 129 Hindenburg a fost o navă comercială germană care transporta pasageri, nava principală a clasei Hindenburg.

A fost proiectată și construită de compania Zeppelin (Luftschiffbau Zeppelin GmbH) și a fost operată de compania germană Zeppelin Airline (Deutsche Zeppelin-Reederei). A fost numită după Paul von Hindenburg, președintele Germaniei din 1925 până la moartea sa în 1934. Nava a luat foc și a fost distrusă în timpul încercării de a acosta cu catargul său de acostare la Naval Air Station Lakehurst. Accidentul a provocat 35 de decese (13 pasageri și 22 de membri ai echipajului) dintre cele 97 de persoane aflate la bord (36 de pasageri și 61 de membri ai echipajului) și un deces în plus la sol.

Dirijabilul Hidenburg

Supraviețuitorii dezastrului de la Hindenburg au depășit cu mult victimele

Deși a fost un dezastru de proporții, dintre cei 97 de pasageri și echipajul de la bord, 62 au supraviețuit. Cele 36 de morți în urma dezastrului au inclus 13 pasageri, 22 de membri ai echipajului și un muncitor la sol. Mulți supraviețuitori au sărit pe ferestrele zeppelinului și au fugit cât de repede au putut.

Dezastrul de la Hindenburg nu a fost cel mai mortal accident de aeronavă din istorie.

Datorită filmului iconic și relatărilor emoționante ale martorilor oculari, dezastrul de la Hindenburg este cel mai faimos accident de aeronavă din istorie. Cu toate acestea, cel mai mortal incident a avut loc atunci când USS Akron, un dirijabil al Marinei SUA, plin de heliu, s-a prăbușit în largul coastei New Jersey, într-o furtună puternică, pe 4 aprilie 1933. Șaptezeci și trei de oameni au fost uciși și doar trei au supraviețuit. Prăbușirea din 1930 a aeronavei militare britanice R101, care s-a soldat cu 48 de morți, a fost, de asemenea, mai dezastruoasă decât Hindenburg.

Vezi și: Povestea ultimului supraviețuitor încă în viață al dezastrului aviatic Hindenburg

Vezi și: Aeroscraft construiește unul dintre cele mai mari dirijabile din lume

Legea SUA a împiedicat Hindenburg să folosească heliu în loc de hidrogen, care este inflamabil.

După prăbușirea R101 plină cu hidrogen, în care majoritatea echipajului a murit în incendiul ulterior și nu în impactul în sine, designerul Hindenburg Hugo Eckener a căutat să folosească heliu, un gaz neinflamabil. Cu toate acestea, Statele Unite, care dețineau monopolul aprovizionării mondiale cu heliu și se temeau că alte țări ar putea folosi gazul în scopuri militare, au interzis exportul acestuia, iar Hindenburg a fost reproiectat. După dezastrul de la Hindenburg, opinia publică americană a favorizat exportul de heliu în Germania pentru următorul său mare zeppelin, LZ 130, iar legea a fost modificată pentru a permite exportul de heliu pentru uz nemilitar. După anexarea Austriei de către Germania în 1938, însă, secretarul de Interne Harold Ickes a refuzat să semneze contractul final.

Dirijabilul Hidenburg

Hindenburg avea un salon pentru fumători.

În ciuda faptului că era plin cu șapte milioane de metri cubi de hidrogen gazos, Hindenburg avea o cameră pentru fumat. Pasagerii nu au putut să aducă chibrituri și brichete personale la bordul zeppelinului, dar puteau cumpăra țigări și trabucuri cubaneze la bord și să le aprindă într-o cameră presurizată, pentru a împiedica intrarea hidrogenului. Un steward a admis pasagerii și echipajul printr-un sas cu două uși în salonul pentru fumători, care avea o singură brichetă electrică, și s-a asigurat că nimeni nu pleca cu țigara sau pipa aprinsă.

Dirijabilul a zburat pentru prima dată într-o misiune de propagandă nazistă

Deși Hindenburg era în curs de dezvoltare înainte de venirea la putere a celui de-al Treilea Reich, membrii regimului nazist l-au văzut ca un simbol al puterii germane. Ministrul propagandei naziste Joseph Goebbels i-a ordonat lui Hindenburg să efectueze primul zbor public în martie 1936, ca parte a unui tur aerian comun de 4.100 de mile în Germania cu Graf Zeppelin. Astfel, timp de patru zile, din dirijabile au răsunat melodii patriotice și anunțuri pro-Hitler de la difuzoare montate special, iar mici parașute cu pliante de propagandă și steaguri cu svastica au fost aruncate asupra orașelor germane.

Zeci de scrisori transportate la bordul Hindenburg au fost, în cele din urmă, livrate.

Hindenburg a transportat aproximativ 17.000 de bucăți de corespondență în călătoria sa finală. În mod uimitor, 176 de piese depozitate într-un container de protecție au supraviețuit accidentului și au fost ștampilate la patru zile după dezastru. Piesele, carbonizate, dar încă lizibile, sunt printre cele mai valoroase artefacte din lume.

Vezi și: Oamenii se vor deplasa între orașe în dirijabile gigantice. Cum ar putea ajuta la reducerea emisiilor de carbon

Vezi și: Dirijabilele inspirate de Zeppelin se întorc și funcționează pe bază de grafen

Goebbels a vrut să denumească dirijabilul, de fapt, după Adolf Hitler.

Eckener, care nu era un fan al celui de-al Treilea Reich, a numit dirijabilul pentru regretatul președinte german Paul von Hindenburg și a refuzat cererea lui Goebbels de a-l numi după Hitler. Führer-ul, niciodată captivat de marile aeronave, a fost, în cele din urmă, bucuros că zeppelinul care s-a prăbușit într-o minge de foc nu-i poartă numele.