Tehnologie

Primul ghid pentru siguranța copiilor în mediul online: Cum ne apărăm de pericolele din online

A fost lansat primul ghid pentru siguranța copiilor în mediul online, destinat celor mici, părinților și profesorilor. Conceput de specialiști în domeniu, documentul ar putea deveni, în viitor, chiar manual școlar.

Importanța ghidului

Cum ne apărăm de pericolele din mediul online? Cum ne protejăm datele personale? Cum navigăm în siguranță pe internet? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde ghidul complet destinat conștientizării importanței protecției datelor cu caracter personal și a securității cibernetice. Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor, a explicat pentru „Adevărul” importanța acestui document într-o lume în care pericolele din spațiul virtual sunt omniprezente.

Într-o eră a digitalizării rapide și a inteligenței artificiale, internetul a devenit un loc care permite o viață paralelă cu cea reală, aducând nu doar beneficii, ci și riscuri semnificative. „Când copiii devin victime ale acestor riscuri, este esențial să luăm măsuri urgente”, a declarat Daniela Cireașă. Inițiativa ghidului a apărut în 2020, iar documentul a fost finalizat și prezentat Ministerului Educației în 2022. După revizuiri, ghidul a fost publicat și este disponibil gratuit pe site-ul Directoratului Național de Securitate Cibernetică și pe cel al Asociației Specialiștilor în Confidențialitatea Datelor.

Conținutul ghidului

Ghidul este structurat în trei mari capitole, oferind informații esențiale despre protecția datelor personale și siguranța online:

Datele personale: Copiii învață despre datele personale, utilizarea lor și cine poate avea acces la ele.
Siguranța online: Informații despre parole, dispozitive și inteligență artificială, precum și despre pericole precum furtul de identitate și atacurile cibernetice.
Recunoașterea și evitarea pericolelor: Sfaturi despre cum să recunoască și să evite pericolele online, drepturile lor și legalitatea în mediul online.

Părinții sunt învățați să susțină și să monitorizeze activitatea online a copiilor, iar profesorii primesc informații despre securitatea cibernetică, cyberbullying și protecția datelor. De asemenea, ghidul abordează utilizarea necorespunzătoare a rețelelor sociale și distribuirea ilegală a datelor cu caracter personal.

Ghidul, lansat recent, are potențialul de a deveni un manual școlar. Asociația Specialiștilor în Confidențialitatea și Protecția Datelor a solicitat Ministerului Educației să ajute la distribuirea ghidului în format fizic în școli. „Deocamdată, nu am primit niciun răspuns din partea autorităților. Ne dorim ca aceste informații să ajungă la cât mai mulți copii, părinți și profesori”, a concluzionat Daniela Cireașă.