Tehnologie

Primul calculator care a „cântat”: realitatea din spatele robotului HAL din 2001: Odiseea Spațială

Sintetizatorul original de voce sună super drăguț.

Este greu să auzi un vocaloid old-school cântând ceva și să nu te gândești imediat la un AI ucigaș. Creierul meu a fost învățat că computerele cântând, de obicei, echivalează cu oameni morți, sau cel puțin o intenție criminală, și anume prin GLaDOS din Portal sau HAL din 2001: a Space Odyssey. Dar dacă încerci cu adevărat să scapi de asta din minte, acest computer cântând pentru prima dată în 1961 este surprinzător de adorabil.

Primul computer care a cântat vreodată o melodie – sau cum am putea să o numim astăzi: a rulat un sintetizator vocal – a fost IBM 7094. Înregistrat de Bell Labs în 1961, mașina centrală la scară de cameră a fost programată să cânte Daisy Bell din 1892, prima dată când vocea sintetizată pe computer și muzica acompaniată au fost redate pe un computer.

John L. Kelly Jr., Carol Lockbaum și Lou Gerstman, toți cercetători experți în sine, au lucrat la proiect din biroul Bell Lab din New Jersey. Primul pas în a face un computer să cânte a fost alegerea unui cântec. Au căzut de acord pe Daisy Bell a lui Harry Dacre, cunoscut și sub numele de Bicycle Built for Two, deoarece melodia era relativ simplă, binecunoscută și fără drepturi de autor, scrie Ted Gioia într-un articol pentru The Honest Broker.

Primul calculator care a cântat

Acompaniamentul instrumental pentru cântec a fost oferit de programul de generare a sunetului MUSIC al lui Max Matthews din 1957, care a fost creat inițial prin conectarea unei viori la un IBM 704, o versiune mai veche a IBM 7094, marcând un moment de descoperire în sintetizarea muzicii digitale.

Sinteza impresionantă a vorbirii este suprapusă peste piesa de suport de la Matthews, creând sunete destul de adorabile, chiar dacă puțin răsfățate de cultura pop, ale unui computer cântând oamenilor pentru prima dată. Și exact acel cântec este ceea ce i-a inspirat pe Stanley Kubrick și Arthur C. Clarke atunci când au realizat 2001: A Space Odyssey.

Și acel sunet retro „vocaloid de computer” este incontestabil similar cu melodiile mai joviale cântate de GLaDOS la sfârșitul Portal și Portal 2.

Este ceva de spus despre tonul adorabil al tuturor acestor computere, criminali necinstiți sau altele. GLaDOS este o creație plăcută, în ciuda dorințelor sale întortocheate, iar HAL 9000 a respectat protocolul misiunii, cred, doar în ceea ce ar putea fi considerat un mod macabru de oameni. Este un moment trist când HAL cântă, deoarece părți ale acestuia sunt deconectate. Există ceva în asta: poate că această marcă specială de vocaloid de computer este pur și simplu adorabilă tot timpul, făcându-l o mască minunată pentru intenții mai crude.