O nouă situație în care ești filmat fără acordul tău, nu este opțional. Și Poliția Locală va avea camere de corp
În privința dotărilor și atribuțiilor, diferențele dintre Poliția Rutieră și Poliția Locală încep să se diminueze destul de mult, iar cea mai recentă schimbarea vizează camerele video corporale.
Polițiștii rutieri și de frontieră din România au deja de câțiva ani la piept camere pentru imortalizarea diverselor evenimente, dar mai ales a interacțiunilor cu diverși cetățeni, pentru ca sancțiunile autorităților să fie un pic mai greu de contestat, iar intenția de mită descurajată. În curând, aceleași camere își vor găsi loc și în dotarea Poliției Locale.
Citește și: Codul Rutier se schimbă din nou: Ce se întâmplă cu Poliția Locală
Se schimbă legea pentru Poliția Locală
Un proiect legislativ care a trecut recent de Senat în formă tacită, pentru că nu a fost dezbătut sau votat în termenul legal, va introduce posibilitatea utilizării camerelor de corp de către polițiștii locali. Decizia ar veni în sprijinul activității și competențelor acestor agenți de poliție.
Modificarea se va vedea în Legea 155/2010 a Poliției Locale, în funcție de votul din Camera Deputaților, unde inițiativa legislativă se află pentru dezbatere și vot decisiv. Ideea este de a introduce un nou instrument în desfășurarea activității zilnice a polițiștilor. Vorbim de posibilitatea de a purta camere video de corp.
Citește și: Noi amenzi de la Poliția Locală, confirmate. Nici măcar amatorii de trotinete nu mai scapă de sancțiuni
Ce spune legea despre camerele de corp la polițiștii locali
“În scopul realizării atribuţiilor de serviciu, activităţilor de prevenire şi de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, acţiunile poliţistului local în spaţii publice pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor vizate”, se arată în documentul ajuns în Camera Deputaților. În condiții ideal, noile echipamente ar trebui să faciliteze prevenirea, depistarea și combaterea atât a unor fapte antisociale, cât și menținerea ordinii și siguranței publice.
În opinia inițiatorilor, acest “proiect de lege simplifică şi sistematizează cadrul legal în această materie, venind astfel în sprijinul activităţilor şi competenţelor ce revin poliţiei locale, care va beneficia de un instrument normativ cuprinzător şi suplu cu privire la utilizarea sistemelor foto-audio-video de orice tip, inclusiv Body Worn Camera, de către poliţiştii locali ce exercită atribuţii de serviciu potrivit competenţelor ce le revin prin Legea nr. 155/2010”.