Tehnologie

Nu te mai “ascunzi” cu criptomonedele: ce decizie a luat Uniunea Europeană, cum sunt afectați posesorii de Bitcoin

Primul cadru de reglementare din lume pentru criptomonede a primit aprobarea finală de la Uniunea Europeană, făcând din regiune un pionier în confruntarea cu colapsurile, înșelătoriile și, în general, caracterul neclintit al domeniului.

De asemenea, marchează o linie de demarcație pentru criptomonedă în sine, care, așa cum a fost concepută de pionieri precum Bitcoin, trebuia să existe în afara structurilor economice obișnuite, ca un instrument de împuternicire.

Cadrul se numește regulamentul Markets in Crypto-assets (MiCA), iar odată cu această aprobare va intra în vigoare la un moment dat în 2024 (Parlamentul European și-a dat deja propria aprobare în aprilie). Acesta include în special o cerință conform căreia orice organizație înființată pentru a emite, comercializa sau stoca active cripto trebuie acum să fie autorizată pentru a opera în UE.

MiCA cere, de asemenea, firmelor să colecteze și să pună la dispoziție „anumite informații despre expeditorul și beneficiarul transferurilor de active cripto”, ceea ce este o încercare de a aborda utilizarea criptomonedei pentru spălarea banilor, ceea ce, de altfel, înseamnă că tranzacțiile nu vor mai fi anonime. Așa că există un alt pilon al cripto-ului

„Evenimentele recente au confirmat nevoia urgentă de a impune reguli care să îi protejeze mai bine pe europenii care au investit în aceste active și să prevină utilizarea abuzivă a industriei cripto în scopuri de spălare a banilor și finanțare a terorismului”, a declarat ministrul suedez de finanțe Elisabeth Svantesson.

„Decizia de astăzi este o veste proastă pentru cei care au folosit abuziv cripto-active pentru activitățile lor ilegale, pentru a eluda sancțiunile UE sau pentru a finanța terorismul și războiul. Acest lucru nu va mai fi posibil în Europa fără expunere: este un pas important înainte în lupta împotriva spălării banilor”.

Au fost eliminate unele restricții

Versiunea finală a MiCA a eliminat unele restricții care erau în proiectele anterioare, în special retragerea de la o interdicție totală a criptomonedelor cu dovadă de funcționare (cele care folosesc mai multă energie electrică decât fiecare PC din SUA. Acest lucru a fost probabil renunțat pentru că ar fi interzis și tranzacționarea în aceste valute, deși reglementarea cripto care a interzis Bitcoin și Ethereum direct din poartă ar fi fost distractiv de urmărit: este, de asemenea, un memento cât de precare sunt aceste active, chiar și cele consacrate. , pentru că s-ar fi putut întâmpla cu ușurință.

Legislatorii din Marea Britanie continuă să lucreze la reglementări similare privind cripto-ul, în timp ce SUA studiază cadrul UE și caută să implementeze propria versiune. În acest moment, autoritățile americane au folosit regulile existente în materie de valori mobiliare pentru a introduce acțiuni în justiție în acest sector, iar săptămâna trecută un comisar al organismului de reglementare a instrumentelor financiare derivate din SUA, CFTC, a recunoscut că „rătăcim puțin în deșert”când este vorba de elaborarea unor reguli noi. Alinierea strânsă este probabil din cauza naturii globale a tranzacționării cripto și, la rândul lor, firmele cripto spun că asta vor să vadă în reglementare: o abordare consecventă pe teritorii.