Noul mod prin care îți este spionat telefonul. Cum poate să „te vadă” chiar și dacă ai camera acoperită
Oamenii pun multă, poate, prea multă încredere în telefonul din dotare. Practic, îl folosim pentru a face plăți, a lucra și a nota visele ciudate de aseară, printre multe altele.
Dar, din păcate, telefonul pot fi și folosit pentru a fi spionați, iar un nou studiu realizat de cercetătorii de la MIT a dezvăluit cum profită hackerii de senzorul de lumină al unui telefon pentru a urmări și reconstrui activitatea utilizatorului.
Senzorii de lumină ambientală sunt utilizați de telefoane pentru a detecta nivelurile de lumină din jur și pentru a regla luminozitatea în consecință, dacă aceasta este setată pe ajustare automată.
În timp ce alte caracteristici ale telefonului necesită permisiunea utilizatorului pentru a avea acces la ele, cum ar fi camera sau microfonul, senzorii de lumină de obicei nu o cer.
Ce a scos acest studiu „la lumină”
Condusă de Yang Liu, echipa de la MIT a dezvoltat un algoritm capabil să utilizeze variațiile capturate de senzorul de lumină pentru a reconstrui imagini ale interacțiunilor tactile ale unei persoane cu telefonul lor, cum ar fi derularea sau glisarea.
Ei au testat algoritmul pe o tabletă Android obișnuită în mai multe scenarii, inclusiv așezarea unui manechin în fața ecranului și folosirea fie unui a manechin, fie a unui decupaj de carton sau a unei mâini umane pentru a atinge ecranul, precum și verificarea dacă ar putea surprinde gesturile în timp ce se urmăreau videoclipuri.
În toate circumstanțele, rezultatele au arătat că datele senzorului de lumină ar putea fi folosite pentru a surprinde interacțiunile cu ecranul și pentru a crea imagini ale acestora.
Cum îți ții telefonul departe de ochii curioșilor
Cu toate acestea, cercetătorii au propus câteva modalități care ar putea contribui la reducerea riscurilor potențiale.
Principalul obiectiv este software-ul: ei recomandă restricționarea accesului la senzorii de lumină ambientală, astfel încât utilizatorii să dea permisiunea în aceeași manieră ca și în cazul cererilor pentru cameră sau microfon.
Ei sugerează, de asemenea, impunerea unui plafon asupra capacităților senzorilor, menținând precizia și viteza la un nivel suficient de redus pentru a preveni imagini cu rezoluție înaltă, și plasarea senzorului pe partea dispozitivului unde nu poate detecta gesturile.
Vezi și: Top 10 hackeri care “au cucerit” lumea: atacurile cibernetice care au făcut istorie