Tehnologie

Noul instrument de verificare a imaginilor de la Google detectează falsurile AI: Cum funcționează

Noul instrument de verificare a imaginilor de la Google combină metadatele pentru a găsi context și pentru a detecta falsurile AI. Astfel, vei obține istoricul unei imagini și modul în care a fost utilizată pe internet.

Mai exact, în luna mai a acestui an, Google a anunțat că lucrează la o funcție numită „About that Image (Despre această Imagine)” care oferă utilizatorilor date verificate cu privire la orice fotografie de pe internet. Ei bine, funcția tocmai a fost lansată, ca parte a căutării, așa că nu vei putea scăpa dacă treci fotografia altcuiva drept proprie.

Instrumentul Google care detectează imaginile false

Iată cum funcționează, conform Google. Folosești Google Search, selectezi o imagine și dai clic pe cele trei puncte din colțul din dreapta pentru a accesa instrumentul. Vei primi o mulțime de informații utile, inclusiv când imaginea a fost publicată inițial, dacă a mai fost publicată de atunci și unde a apărut de-a lungul anilor. O adevărată bibliotecă de metadate.

Instrumentul Google pentru detectarea imaginilor false

Scenariul de utilizare evident pentru acest lucru este verificarea dacă o imagine folosită pentru a însoți un eveniment de știri este legitimă sau dacă a fost scoasă din context din ceva care s-a întâmplat în 2007, pentru a genera dezinformare.

Vezi și: Midjourney continuă să fie folosit drept unealtă pentru răspândirea știrilor false

Vezi și: Inteligența artificială a „îngropat” capitala Franței în gunoaie. Imaginile virale îți arată cât de creduli sunt oamenii

În acest scop, instrumentul îți arată și modul în care alte site-uri folosesc și descriu imaginea, similar modului în care căutarea gestionează deja informațiile concrete prin filtrul „perspective” și fila „despre acest rezultat”. Google spune că poți accesa funcția dând clic pe linkul „mai multe despre această pagină”, urmând să vină mai multe opțiuni în acest sens.

AI-ul creează fake news

Desigur, există un lucru „mic” ce afectează lumea în acest moment, numit inteligență artificială. Imaginile generate de platformele AI pot fi greu de diferențiat de articolul autentic, așa că instrumentul Google te informează și dacă o imagine a fost generată de AI sau nu. Totuși, aceasta depinde de metadatele care includ aceste informații, așa că creatorii inițiali ai imaginii ar trebui să se înscrie. Google spune că propriile imagini generate de AI vor conține întotdeauna metadatele corespunzătoare.

Vezi și: Cât de mult te ajută un watermark pe o fotografie, de fapt. Inteligența artificială, pusă la grea încercare

Acesta nu este singurul instrument pe care Google îl lansează pentru a oferi nuanțe sporite pentru căutările de imagini. Fact Check Explorer, o aplicație la îndemână pentru jurnaliști, se va extinde în curând pentru a include imagini. În ceea ce privește căutările care nu sunt bazate pe imagini, gigantul tehnologic a anunțat și software care creează descrieri ale site-urilor web generate de AI, ajutând utilizatorii să cerceteze entități mai puțin cunoscute.