Tehnologie

Nici în IT nu mai e prea „roz”. Val de concedieri în România anului 2023

După un prim val de concedieri, la începutul anului 2023, această toamnă aduce noi reduceri de personal în industria IT.

Vezi și: Industria IT din România, cea mai nouă victimă a guvernului Ciolacu: ce înseamnă eliminarea facilităților fiscale “în lumea reală” EXCLUSIV

Concedieri masive în IT, în 2023

Procesul de concediere variază în funcție de companie, însă de regulă, angajații sunt chemați la discuții pentru a ajunge, cumva, la înțelegeri amiabile.

Există, ce-i drept, și situații în care vestea concedierii este comunicată prin e-mail sau în care angajații sunt lăsați pe funcții care nu mai sunt prezente în organigrama companiei.

Potrivit lui Doru Șupeală, consultant de business, în unele cazuri, companiile care se confruntă cu dificultăți în a-și onora promisiunile anterioare recurg la concedieri agresive, informează economedia.ro.

Angajații sunt puși în fața documentelor, sunt chemați la întâlniri neanunțate și li se solicită să semneze acordul de concediere.

Vezi și: Angajații din IT, de la prinți la cerșetori: ce se ascunde, de fapt, în paginile noului Cod fiscal

Ce a dus la situația gravă cu care se confruntă angajații din IT

Un jucător global din industria de programare, care controlează mai multe magazine online și platforme din România, a anunțat într-o postare pe blogul personal că a concediat 28% dintre angajați, în mare parte programatori.

Concedieri au fost raportate și la o firmă de consultanță în management și soluții tehnologice, care avea sute de angajați, inclusiv în România.

Florentin Iancu, președintele sindicatului IT, a menționat că au existat contacte din partea angajaților care au dezvăluit că fac parte din planurile de restructurare, chiar în cadrul companiilor renumite care aveau prezență în România, notează sursa menționată anterior.

Pe de altă parte, inteligența artificială a dus la automatizare, iar bugetele pentru proiecte au devenit mai mici, iar echipele de lucru mai restrânse, pe cale de consecință.

Modificările fiscale recente au pus și mai multă presiune asupra companiilor, contribuind astfel la aceste reduceri de personal.

Vezi și: Valuri de concedieri în rândul angajaților: unde se situează industria IT, se simte criza și la programatori?