Tehnologie

Nava maritimă automată de căutare și salvare: cum salvează vieți, fără echipaj uman

The Zelim Guardian se poate aventura atunci când condițiile sunt prea periculoase pentru echipajul uman.

Din 2020, Zelim, un startup mai puțin cunoscut, cu sediul în Marea Britanie, a lucrat în liniște pentru a schimba modul în care primii respondenți preiau misiunile maritime de salvare.

„Suntem aici pentru a face căutarea și salvarea fără echipaj uman”, scrie compania pe site-ul său.

Un videoclip YouTube detaliază unele dintre tehnologiile pe care le dezvoltă pentru a realiza această viziune. Una dintre aceste soluții, o navă de salvare automată numită Guardian, este un pas mai aproape de realitate.

Nava maritimă automată poate ajunge unde oamenii nu pot

Recent, Zelim a anunțat că ambarcațiunea va integra sistemul de control și comandă de la distanță SM300 de la Sea Machines, o firmă specializată în software autonom și de viziune computerizată pentru navele maritime.

Potrivit lui Zelim, sistemul îi va permite lui Guardian să efectueze singur operațiuni de căutare și salvare. De asemenea, va permite primilor celor care au înregistrat SOS-ul să piloteze ambarcațiunea de la distanță, dintr-un „centru de comandă de oriunde în lume”. Nava va integra, de asemenea, tehnologia SARBox a lui Zelim pentru detectarea și urmărirea marinarilor și pasagerilor peste bord.

Odată ce sistemul detectează pe cineva, Guardian va implementa soluția Zelim Swift, un dispozitiv care arată ca o bandă transportoare, pentru a trage oamenii din apă.

„Această combinație de tehnologii oferă navei o capacitate unică și este o premieră globală pentru industria maritimă”, susține compania.

Zelim și-l imaginează pe Guardian lansându-se de pe o navă-mamă. Deoarece este o navă complet automatizată, Guardian se poate aventura în condiții care ar fi în mod normal considerate prea periculoase pentru un echipaj uman. În acest fel, nu numai că ar reduce riscul pentru primii respondenți, dar ar putea însemna și diferența dintre viață și moarte atunci când timpul este critic. Zelim se așteaptă să înceapă să-l pună pe Guardian prin teste pe mare, începând cu sfârșitul acestui an.