Tehnologie

NASA se inspiră din Odiseea Spațială: cum vrea să ”colaboreze” cu inteligența artificială

În ciuda neîncrederii noastre față de AI, în general, se pare că mergem mai departe în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiei aferente.

De altfel, teama umanității, cu privire la inteligența artificială are rădăcini adânci în filme ca 2001: A Space Odyssey sau seria Terminator, printre multe altele.

NASA face un pas în față și introduce inteligența artificială în sistemele sale

Conform a ceea ce se știe, NASA dezvoltă un sistem care le va permite astronauților să efectueze manevre, dar și experimente, precum multe altele folosind o interfață cu limbaj natural asemănătoare ChatGPT, a raportat The Guardian.

„Ideea este să ajungem într-un punct în care să avem interacțiuni conversaționale cu vehiculele spațiale și ele să ne răspundă, de asemenea, cu privire la alerte, descoperiri interesante pe care le văd în sistemul solar și nu numai”, a declarat Larissa Suzuki, la o conferință IEEE privind comunicarea spațială din noua generație.

NASA își propune să implementeze sistemul pe Lunar Gateway, o stație spațială care va orbita Luna și va oferi sprijin pentru misiunea Artemis a agenției. Ar urma să folosească interfață cu limbaj natural care le va permite astronauților să caute sfaturi cu privire la experimente sau să efectueze manevre fără a pierde timpul consultând manuale stufoase.

Pe o pagină dedicată în care se solicită sprijin pentru dezvoltarea ulterioară a Lunar Gateway, NASA a scris că ar avea nevoie de tehnologii AI și de învățare automată pentru a gestiona diversele sisteme din spațiu.

Acestea includ operațiuni autonome ale sarcinilor utile științifice, prioritizarea transmisiilor de date, operațiuni autonome, managementul sănătății, dar și multe altele.

În consecință, Suzuki a schițat un scenariu în care un sistem ar remedia automat erorile și ineficiența transmisiei de date, împreună cu alte tipuri de întreruperi digitale.

„Nu putem trimite un inginer în spațiu ori de câte ori un vehicul spațial este offline sau software-ul său se defectează cumva”, s-a menționat, de asemenea.