Tehnologie

Mozilla, „cu ochii” pe WhatsApp. Ce acuzații lansează împotriva aplicației de mesagerie deținută de Meta

În 2024, patru miliarde de oameni, aproximativ jumătate din populația lumii, din 64 de țări, se vor îndrepta spre urne, iar WhatsApp se află în mijlocul unui scandal, în acest sens.

Companiile de social media precum Meta, YouTube și TikTok, și-au promis să protejeze integritatea la alegeri, cel puțin în ceea ce privește discursul și afirmațiile factuale făcute pe platforme.

Notă discordantă face, totuși, aplicația de mesagerie închisă WhatsApp, care acum rivalizează cu platformele de social media publice atât în ceea ce privește acoperirea, cât și accesul.

Mozilla atrage atenția asupra WhatsApp

„Aproape 90% dintre intervențiile de siguranță promise de Meta înaintea acestor alegeri sunt concentrate pe Facebook și Instagram”, a declarat Odanga Madung, un cercetător senior la Mozilla, concentrat pe alegeri și integritatea platformei, pentru Engadget.

În ultimii zece ani, WhatsApp, pe care Meta (atunci Facebook) a cumpărat-o cu 19 miliarde de dolari, în 2014, a devenit modalitatea implicită de comunicare pentru cea mai mare parte a lumii.

În 2020, WhatsApp a anunțat că are peste două miliarde de utilizatori în întreaga lume.

Cu toate acestea, focusul Meta a fost în principal doar pe Facebook când vine vorba de măsuri de siguranță legate de alegeri.

Ce sfaturi are Mozilla pentru serviciul de mesagerie

Mozilla cere acum Meta să facă schimbări majore în ceea ce privește modul în care funcționează WhatsApp în zilele de votare și în lunile de dinainte și după alegerile.

Aceste cereri includ adăugarea de etichete de dezinformare la conținutul viral, restricționarea funcțiilor de difuzare din Comunități care permit oamenilor să trimită mesaje la sute de persoane în același timp și îndemnarea oamenilor să pună pe pauză și să analizeze informațiile înainte de a le trimite mai departe.

Mai mult de 16.000 de persoane au semnat angajamentul Mozilla de a solicita WhatsApp să încetinească răspândirea dezinformării politice, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.