Tehnologie

Microsoft reconstruiește Windows 11 în jurul inteligenței artificiale

În cadrul inițiativei noi Copilot+ AI PC, care include noile dispozitive Surface și sistemele partenere care rulează pe cipuri Qualcomm Snapdragon X Elite, Microsoft declară că a reconstruit componente de bază ale Windows 11, pentru a susține mai bine hardware-ul bazat pe arhitectura Arm și inteligența artificială.

Asta include un nou nucleu, compilator și, cel mai important, un emulator numit „Prism” pentru rularea aplicațiilor mai vechi x86 și x64.

Noi caracteristici și performanță îmbunătățită

Cu toate acestea, este de înțeles să fii sceptic. De la lansarea Surface-ului alimentat de Windows RT în 2012, Microsoft a demonstrat că nu poate fi încredințată să ofere o experiență decentă a sistemului de operare pe platforma Arm. Dispozitivul nu putea rula aplicațiile vechi x86 și era mult mai lent decât PC-urile cu procesoare Intel și AMD.

Windows pe platforma Arm s-a îmbunătățit treptat de-a lungul anilor, până la punctul în care avea o emulare acceptabilă pe Surface Pro 9 5G. Dar acea placă tot nu putea ține pasul cu fratele său echipat cu Intel, mai ales când avea dificultăți în emularea aplicațiilor populare precum Chrome.

Microsoft declară că a reconstruit planificatoarele Windows 11 pentru a profita de capacitățile Arm și încărcăturile de lucru AI. Există, de asemenea, un nou model de calcul pentru drivere care recunoaște motoarele neurale mai mult ca modul în care Windows vede procesoarele și GPU-urile, precum și API-uri AI integrate direct în sistemul de operare.

Emulatorul Prism, o soluție pentru rularea aplicațiilor mai vechi

Emulatorul Prism vine ca o soluție pentru a rula aplicațiile mai vechi, x86 și x64, pe platforma Arm. Microsoft susține că acesta a îmbunătățit numărul de aplicații suportate și că este în jur de 20% mai rapid decât emulatorul anterior. Orice aplicații x86 și x64 care rulează sub emulare cu procesoarele Arm Snapdragon X Elite sunt de peste două ori mai rapide decât generațiile anterioare de Windows care rulează pe platforma Arm.

Noul Procesor Neural (NPU) puternic din cipurile Snapdragon X Elite permite PC-urilor Copilot+ să ruleze mai mult de 40 de trilioane de operațiuni pe secundă, o măsură a performanței AI a unui cip, de peste patru ori performanța oferită de PC-urile AI de astăzi. Microsoft susține că aceasta este de două ori performanța oferită de MacBook Air și MacBook Pro de la Apple.

Această abordare permite Microsoft să adauge caracteristici software alimentate de AI în Windows, cum ar fi funcția Recall, care utilizează AI pentru a recupera aproape orice ai văzut pe PC-ul tău, și funcția Live Captions, care oferă traduceri instantanee și în timp real din 44 de limbi în engleză pentru orice video sau audio care rulează pe PC-ul tău.