Tehnologie

Meta și Call of Duty, responsabile pentru atacuri armate în această țară? Cine a dat în judecată compania care deține Facebook

Familiile victimelor împușcăturilor de la școala primară Robb din Uvalde, Texas, au intentat un proces împotriva publisher-ului jocului Call of Duty, Activision, și a companiei Meta.

Acestea susțin că cele două companii au expus în mod conștient atacatorul la arma folosită, l-au condiționat să o vadă ca pe o soluție la problemele sale și l-au instruit să o folosească. Reclamanții au acuzat, de asemenea, companiile că „targhetează băieți adolescenți alienați și îi transformă în atacatori de masă”.

Acuzații grave aduse companiilor de tehnologie

În proces, reclamanții au explicat că atacatorul din Uvalde juca Call of Duty și avea o pușcă de asalt fabricată de Daniel Defense. De asemenea, au menționat că acesta vizita frecvent Instagram, unde le făcea publicitate produselor fabricii de arme.

Procesul susține că Instagram oferă producătorilor de arme „un canal nesupravegheat pentru a vorbi direct cu minorii, în casele lor, la școală și chiar în mijlocul nopții”. Se argumentează că atacatorul era „un adolescent sărac și izolat” dintr-un mic oraș din Texas, care a aflat despre AR-15 și a devenit interesat de această armă, doar pentru că a fost expus la ea prin Call of Duty și Instagram.

În plus, Meta este acuzată că este mai indulgentă cu vânzătorii de arme decât cu alți utilizatori care încalcă regulile sale. Meta interzice cumpărarea și vânzarea de arme și muniție, dar utilizatorii pot încălca această politică de zece ori înainte de a fi interziși de pe platformele sale.

Declarații și reacții

Firma de avocatură a lui Koskoff este aceeași care a ajuns la o înțelegere de 73 de milioane de dolari cu producătorul de puști Remington pentru familiile victimelor împușcăturilor de la școala primară Sandy Hook.

„Industria armelor și Daniel Defense nu au acționat singuri. Nu ar fi putut ajunge la acest copil fără Instagram”, a declarat avocatul reclamanților, Josh Koskoff, într-o conferință de presă.

„Nu ar fi putut să-l expună la bucla de dopamină a uciderii virtuale a unei persoane. Asta face Call of Duty”/

Un purtător de cuvânt al Activision a declarat pentru The Washington Post și Bloomberg Law că „împușcăturile din Uvalde au fost oribile și sfâșietoare în toate modurile” și că firma își exprimă cele mai profunde simpatii pentru familii, dar a subliniat că „milioane de oameni din întreaga lume se bucură de jocuri video fără a recurge la acte oribile”.

Acest proces aduce în discuție rolul pe care îl au companiile de tehnologie și industria de jocuri video în modelarea comportamentelor tinerilor și ridică întrebări importante despre responsabilitatea acestora în contextul violenței cu arme de foc.