Tehnologie

Merită să mai bagi banii în criptomonede? Ai fi surprins

Isteria criptomonedelor pare să se fi temperat, pe măsură ce universul banilor digitali s-a dovedit a fi destul de conectat la piața monetară globală și n-a dat dovadă de prea mare reziliență în fața multiplelor crize ce au lovit economiile lumii în ultima perioadă.

Cu toate acestea, încă se investește destul de mult în criptomonede, chiar dacă poate acest fapt nu mai e în atenția publică atât de mult, alte subiecte fiind în lumina reflectoarelor, mai de interes la ora actuală.

Cei din domeniu vorbesc despre faptul că investitorii redevin activi, Bitcoin are o evoluție pozitivă și, în general, universul banilor digitali pare să se revigoreze.

De exemplu, conform unei analize eToro, se pare că Bitcoin și-a consolidat poziția de cel mai deținut criptoactiv pe platforma eToro în T2 2023 la nivel global, criptoactivul înregistrând o revenire în evoluția prețurilor, arată noile date ale platformei.

Update-ul trimestrial al platformei sociale de tranzacționare și investiții nu arată nicio schimbare de poziții în top 10 cele mai deținute criptoactive în T2 față de T1 2023, dar indică o revigorare a Bitcoin pe piață, care a ajutat criptoactivul să își consolideze poziția de top, în timp ce altele au rămas stabile în trimestrul al doilea. Flare și TRON au avut, de asemenea, performanțe bune în raport cu alte token-uri din top 10.

Ce trebuie să știe azi românii despre criptomonede

Pentru investitorii români, Cardano rămâne în continuare cel mai deținut criptoactiv, urmat de Bitcoin, Ethereum și Ripple (XRP). Dodgecoin și Shiba și-au păstrat locurile 5 și 6. Topul românesc a avut și o intrare nouă – Flare, care a ajuns pe locul 10, de pe locul 11 în trimestrul trecut, înlocuind Stellar.

„Performanța pieței criptoactivelor a înregistrat câteva schimbări semnificative în ultimele trei luni, dar bitcoin a demonstrat încă o dată că este cel mai solid dintre activele majore, consolidându-și poziția de cel mai mare criptoactiv din lume. Performanța bitcoin pe piață a fost în mare parte pozitivă, în timp ce alte criptoactive importante nu s-au descurcat la fel de bine.

Piața pare să se adapteze oarecum la noua dinamică, cu retrageri ale deținătorilor de criptoactive precum Ethereum, TRON și Decentraland. Este neobișnuit să vedem diferențe de comportament între cel mai mare criptoactiv bitcoin și alte criptoactive principale, dar aceasta a fost tendința din ultimele trei luni. Cu toate acestea, modificările au fost graduale, ceea ce înseamnă că poziționarea primelor 10 criptoactive a rămas neschimbată față de trimestrul precedent”, a explicat Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor.

Nu uita că, înainte de a investi în orice tip de activ ți-ai dori, este benefic să te informezi temeinic și să iei o decizie în cunoștință de cauză. Nimeni nu-ți poate garanta nici succesul, dar nici nu-ți poate prezice cu certitudine un eventual eșec. Decizia, riscurile asumate și tot ce implică a-ți plasa banii într-un activ cu speranța înmulțirii lor trebuie să fie asumată de tine.